Beleef de pop-up tuin in Genk

Gepubliceerd op donderdag 29 augustus 2019 9.16 u.
Hoera! In september is er opnieuw een pop-up tuin op het binnenplein van het stadhuis. Na het geslaagde stedelijke experiment in 2017, organiseert VLAM vzw deze tweede editie. Heel wat Genkse organisaties en verenigingen nodigen je uit op hun activiteiten, zo ook Moniek, Gerarda en Caroline.

VLAM vzw staat voor Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. In verschillende centrumsteden creëren ze pop-up tuinen om het vakmanschap van de Vlaamse Tuinaannemer in de kijker te zetten. Nu dus ook in Genk.

GEZELLIG GROEN

De hele maand wordt de binnenkoer van het stadhuis een gezellig groen plein. Je kan er afspreken met vrienden, je picknick opeten, spelen met de kinderen, een boekje lezen of gewoon even lui zonnebaden. En wat dacht je van een les Tai Chi, een workshop kleien, een voorleesmoment voor de kinderen, een namiddagje ‘sjoelen’ of een workshop intuïtief schilderen? Het kan allemaal! Heel wat organisaties en verenigingen uit Genk maken van de gelegenheid gebruik om hier hun ding te doen.

GEEFMARKT

Drie dames die alvast mee op de ‘tuinkar’ springen zijn Gerarda Lamerichs, Moniek Meyvis en Caroline Smeets. Zij organiseren hier een ‘Geefmarkt’ op 7 september samen met Buurtopbouwerk Stebo. De drie zijn zeker geen onbekenden in het Genkse wereldje van upcycling. Duurzaamheid staat hoog in hun agenda. Moniek startte de doorgeefwinkel in Waterschei op en Gerarda maakte een ‘Little Free Library’ in het bushokje in de Hoogstraat, een kastje met tweedehandsboeken. Samen organiseerden ze een eerste weggeefmarkt in de pop-up tuin in 2017.

WARME REACTIES!

“Niet te geloven wat een warme en positieve reacties we toen kregen”, zegt Moniek. "Mensen werden er echt blij van.” Ondertussen leerden ze Caroline kennen die ook ervaring heeft met weggeven in haar ‘Fabrique Ecologique’ in Winterslag. Zij droomt al lang van een permanente weggeefwinkel in Genk. “We zijn het verleerd om dingen met elkaar te delen. Mensen willen alles zelf in huis hebben en dan hebben ze elkaar natuurlijk minder nodig.”

IEDEREEN WELKOM!

Vanuit dezelfde drive en duurzame ingesteldheid bundelen ze nu de krachten. Gerarda: “Eigenlijk is zo’n geefmarkt heel simpel: alle spullen die je niet meer nodig hebt en nog bruikbaar zijn, kan je komen weggeven. Op die manier krijgen je spullen een tweede leven, hergebruiken is immers beter dan weggooien. Iedereen is welkom om tussen al die spullen te snuisteren en mee te nemen wat je graag wil. Geef toe, wie wordt daar niet blij van?”

Pop-up tuin: 31 augustus tot 29 september
Binnenplein stadhuis, Stadsplein 1
Bekijk de activiteiten