Beleef Genk op skeelers

Gepubliceerd op maandag 29 maart 2021 11.31 u.
“Wat de Ronde van Vlaanderen voor het wielrennen is, dat is de Genkse Skeelerroute voor de Skeelerwereld: het mooiste parcours van Vlaanderen.” Dat vindt alvast Peter Berx die bijna dagelijks op de skeelers staat. Samen met Genk, Hasselt en Sport Vlaanderen stippelde hij een leuke route uit.

Genk heeft al heel wat te bieden voor wandelaars, fietsers en mountainbikers. Met de Skeelerroute die opende op 20 maart, is onze stad nu ook de hemel op aarde voor skeeleraars. De Skeelerroute verbindt de mooiste plekjes van Genk met elkaar via de bewegwijzerde Skeelerroute van 20 of 34 km.

"De Skeelerroute verbindt de mooiste plekjes van Genk met elkaar"

Peter Berx: “Je kan op verschillende plekken de route oprijden, maar de officiële startplaats is aan C-mine. Je skeelert richting LABIOMISTA, het stadion van KRC Genk, Thor Park en het SportinGenk Park. Daar splitst de route zich. De kleine lus brengt je terug naar C-mine. Wie nog energie over heeft, rijdt verder naar Kattevennen, het Molenvijverpark, het natuurgebied De Wijers en de Eerste Cité in Winterslag.”

Veilig en comfortabel rollen

“Ik heb de route mee uitgetekend, veel rondgereden en ondergronden getest om het meest geschikte traject uit te stippelen”, aldus Peter. “Daarbij ging veel aandacht naar veiligheid en comfort voor skeeleraars. De route loopt over het fietsroutenetwerk maar ook over gewone wegen die goed berijdbaar zijn. Duidelijke bordjes wijzen de weg.”

Van beginner tot pro

Al sinds 1998 is Peter een fervent skater. Hij heeft heel wat marathons in de benen en behaalde
podiumplaatsen in binnen- en buitenland. Ooit beklom hij op één dag de Alpe D’Huez en de Col du Galibier op zijn skeelers.

Is de Skeelerroute geschikt voor beginners?

Peter: “Zeker. Verschillende minder ervaren rijders hebben de route ook uitgetest en hun zegen gegeven. Af en toe zit er een beklimming in, maar niet overdreven. En je hebt ook mooie rechte stukken. Het parcours is geschikt voor alle leeftijden. Ik ken iemand van 82 lentes die nog altijd vlotjes op vier wielen voortbeweegt.”

Slow skeelering

Ook al is Peter niet vies van een uitdaging, vertragen en genieten zeggen hem evenveel. “Over de lus van 20 km doe je gemiddeld 1,5 uur. Dat is zonder te stoppen”, zegt Peter. “Maar waarom zou je dat doen als er onderweg zoveel moois te zien is? En als corona voorbij is, kunnen we pauzeren op een terrasje. Iets om naar uit te kijken.” 

Skeelerroute praktisch: 

Vertrek en aankomst aan C-mine of aan de inrijpunten aan SportinGenk Park en Kattevennen. De Skeelerroute van Genk bedraagt 20 km of 34 km en is verbonden met de Skeelerroute van Hasselt. De routes vormen een lus. Je komt dus telkens aan op de plek waar je vertrekt. Meer info vindt je op www.visitgenk.be/skeelerroute.

Tips voor je veiligheid en die van anderen
  • Draag een helm en beschermkledij.
  • Let op andere weggebruikers.
  • Volg de verkeersregels en verkeerstekens.
  • Let op bij gevaarlijke kruispunten.
  • Zorg dat je controle hebt over je snelheid.

Iets melden over het parcours? Dat kan via visit@genk.be.