Betty Peeters begeleidt als vrijwilliger jongeren bij hun schoolwerk

Gepubliceerd op donderdag 21 maart 2019 15.47 u.
Niet alle leerlingen kunnen de leerstof die ze op school aangeboden krijgen even goed verwerken en reproduceren. Niet alle kinderen hebben ouders die goed weten hoe ze hun kinderen daarbij kunnen helpen. Daarom voorziet Campus O³ in studiebegeleiding op maat van elke leerling.

‘Wij begeleiden leerlingen van het eerste en tweede middelbaar’, verduidelijkt Betty Peeters. Als begeleidster en oud-lerares is ze ondertussen een drietal jaar aan de slag bij O³. Ze wijst erop dat ook iedereen welkom is bij O³ om kinderen studiebegeleiding te geven. ‘Vergelijk het met een vader of moeder die zijn of haar kind helpt studeren en de ontmoediging die soms toeslaat, probeert te verdrijven.’

 

Is studiebegeleiding een antwoord op een gedaald niveau in het onderwijs?

Betty: Het niveau in het onderwijs is zeker niet gedaald, wel merk je een overbevraging van de leerkracht. Een klas is vandaag een uitdagende combinatie van een divers publiek, met anders- en Nederlandstaligen, kinderen met gedragsmoeilijkheden of ADHD. Dat is moeilijk te managen. Neem daar de toegenomen administratieve rompslomp bij en de overladen leerprogramma's en je weet dat er weinig tijd overblijft om kinderen met leerproblemen individueel te begeleiden. Studiebegeleiding bij O³ is eerder een antwoord op de veronderstelling dat alle ouders hun kinderen kunnen helpen bij hun studies.

 

En dat is niet geval?

Betty: Neen. Dat ligt zeker niet aan onwil bij die ouders, eerder aan onvermogen. De kinderen die wij begeleiden, zijn dikwijls best intelligent. Maar ze hebben nood aan meer structuur bij het studeren of de juiste motivatie.

 

Op welke manier begeleid jij jongeren met leermoeilijkheden?

Betty: Wanneer die gasten bij ons rond kwart voor vier aankomen, krijgen ze eerst een stuk fruit en een drankje. Op dat moment komen ze immers net van de schoolbanken. Daarna gaan we aan de slag. We zien veel kinderen die voor wiskunde, Frans of geschiedenis zeker wat ondersteuning kunnen gebruiken. Jongeren geven altijd zelf aan welke leerstof ze precies willen behandelen. De meesten leren enkel voor een vak wanneer er een toets gepland staat. Dan is er soms een heel groot stuk leerstof te verwerken en dan kunnen wij onder meer helpen door samen met hen een samenvatting te maken. Wij leren hun hoofd- en bijzaken onderscheiden en de leerstof op een andere manier te benaderen. Nadat ze zelf wat geleerd hebben, kunnen wij hen overhoren en vaststellen waar er nog bijsturing nodig is. Aanmoedigen bij een slecht resultaat en feliciteren bij een goed kan wonderen doen.

 

Welk aspect van je vrijwilligerswerk biedt het meeste voldoening?

Betty: Ik hou ervan mensen te ontmoeten, zeker jongeren. Op die manier blijf ik in contact met de wereld zoals die evolueert. Nu ik zelf ouder word, vind ik het belangrijk en verrijkend om niet enkel in die kleine cirkel van leeftijdsgenoten te blijven draaien. Het is een uitdaging om na te denken over problemen die de mijne niet zijn. Ook de dankbaarheid van de ouders van wie ik kinderen begeleid, weet ik zeker te waarderen.

 

Op welke manier heeft je vrijwilligerswerk je veranderd?

Betty: In dit werk leer je de wereld opnieuw bekijken door de ogen van een kind. Zij noemen bepaalde onderwerpen op school saai en zien het nut niet in van al wat ze moeten kennen,

Voor hen zijn vrienden heel belangrijk en wij, volwassenen, snappen niet altijd hoeveel energie het al kost om je in de klasgroep te handhaven. Bovendien kost gewoonweg groeien ook veel energie.

 

Waarom is vrijwilligerswerk een zegen voor de samenleving?

Betty: Ik zie voordelen voor de mens en de samenleving als geheel. Allereerst is vrijwilligerswerk een remedie tegen vereenzaming. Daarnaast biedt het vrijwilligers de kans de ervaringen die ze in hun leven hebben opgedaan aan te wenden en er hun omgeving mee te verrijken. Mijn vrijwilligerswerk stelt me in staat te bouwen aan meer kansengelijkheid in het onderwijs. Tot slot geeft vrijwilligerswerk ook structuur aan het leven van een senior en biedt het je de kans om met interessante en diverse mensen in aanraking te komen. Ik herinner me zelf weleens aan de woorden van mijn man toen hij zijn professionele loopbaan stopzette: ‘Als gepensioneerde word je betaald om niets te doen, dan kan je ook weleens iets doen waarvoor je niet betaald wordt.’

 

 

Klik hier om de volledige Horizon te lezen