Getipt: 5 x bijen helpen

Gepubliceerd op woensdag 28 april 2021 15.10 u.
Bijen zijn onmisbaar! Ze bestuiven landbouwgewassen, wilde planten maar ook fruit- en groentegewassen in je tuin. Ze krijgen het steeds moeilijker in onze ‘verharde’ omgeving. Met deze tips kan je ze helpen!

20 mei is het Wereldbijendag en start de ‘Week van de Bij’. De stad organiseert tal van activiteiten. In het Heempark en bij LABIOMISTA en Nomadland gaan heel wat activiteiten door.

1. Weg strak gazon

In een strak gemaaid gazon groeien geen bloemen en vinden bijen geen eten. Ook siergrassen en kiezeltuinen zijn een woestijn voor hen. Plant bloemen, bomen en struiken in je tuin. Bij bloei zorgt dit voor stuifmeel en nectar. In het Heempark krijg je advies hoe het moet. Je kan zelfs een tuinranger aan huis laten komen!

www.heempark.be/tuinranger

2. Bouw een bijenhotel

Met een bijenhotel in je tuin help je solitaire bijen en kan je ze goed observeren. Wist je dat er 350 wilde bijensoorten in Vlaanderen bestaan? En dat wilde bijen niet steken? Ze zijn erg nodig om meer dan 80% van alle landbouwgewassen te bestuiven. Help dus de wilde bij.

Hotels zijn onder meer te koop bij Natuurpunt en in de tuincentra.

3. Word imker

Zelf bijen houden? Waarom niet? Het kan met de cursus imker van de Genkse imkersbond. Je leert er alles over het leven van de bij, honing slingeren en bijen beschermen. Bezoek zeker ook eens de bijenhal van Albert in het Heempark. Wedden dat je meteen enthousiast wordt!

www.heempark.be/bijenhal
voor de cursus: www.vzwlib.be

4. Ban pesticiden

Wetenschappers zoeken al jaren naar de reden waarom de bijenpopulaties in de wereld achteruit gaan. Dat is het gevolg van verminderde natuur die schuilplaats en voedsel biedt. Maar ook door pesticiden. Ze verkorten het leven van bijen, waardoor kolonies uitsterven. De stad gebruikt al jaren geen pesticide meer. Jij toch ook niet?

5. Pas op voor ...

De Aziatische hoornaars! Deze wespensoort is erg schadelijk voor onze natuur en ze doden bijen. Ze staan bovenaan de lijst van te verdelgen insecten. Verwissel ze niet met de zachtaardige Europese hoornaar, die is groter en vooral roodbruin van kleur, en onschadelijk voor bijen.

Heb je een Aziatische hoornaar of nest gezien? Maak een foto en meld het op www.vespawatch.be.