Bijkomende maatregelen tegen corona

Gepubliceerd op dinsdag 28 juli 2020 8.54 u.
De Nationale Veiligheidsraad besliste gisteren over bijkomende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Bubbel van 5

Belangrijkste om te onthouden is de regel van 5 personen: de komende vier weken mogen gezinnen maximaal 5 personen tot hun 'bubbel' rekenen. Deze 5 personen zijn mensen bovenop je gezin met wie je nauwe contacten mag hebben en waarbij je de veiligheidsafstand niet altijd kan respecteren. Kinderen jonger dan 12 moet je niet meetellen. Deze regel werkt wederkerig: dat betekent dat die 5 personen ook voor jouw gezin kiezen als uitbreiding van hun bubbel.

Daarnaast gelden nog volgende maatregelen:

  • Winkelen doe je alleen en gedurende maximaal 30 minuten. Minderjarigen die onder hetzelfde dak wonen of mensen die hulp nodig hebben, mag je wel vergezellen.
  • Mondmaskers zijn verplicht in alle winkels, op drukke plaatsen en evenementen en in de recyclageparken. In Genk is dat ook het geval binnen de centrumring en in de publieke ruimtes van de openbare gebouwen. Ook wanneer je geen anderhalve meter afstand kan houden, draag je een mondmasker.
  • Respecteer altijd de hygiënemaatregelen: was regelmatig je handen, hoest of nies in je elleboog, blijf thuis als je ziek bent.
  • Word je gecontacteerd door medewerkers van de contactopsporing: werk dan mee. Alleen zo kunnen lokale haarden snel opgespoord worden.

Meer info

genk.be/coronavirus

info-coronavirus.be