Birgit steekt handen uit de mouwen in Zuid-Afrika

Gepubliceerd op woensdag 24 augustus 2022 11.12 u.
Eindelijk is het terug mogelijk om te reizen naar verre landen. Net zoals zoveel andere jongeren pakte de Genkse Birgit Capenberghs deze zomer haar koffers. Niet voor een vakantie, maar wel om vrijwilligerswerk te doen. Dat heet een 'inleefreis' en stad Genk geeft hiervoor een duwtje in de rug.
VERSCHIL MAKEN

Birgit is een studente criminologie. Ze besloot om in juli met de Bouworde vzw naar Zuid-Afrika te reizen. Deze jongerenorganisatie stuurt vrijwilligers naar projecten in binnen- en buitenland. Ze trok naar het project Nourish om er een speelterrein bij een kinderopvang te bouwen. “Dit was mijn eerste kennismaking met Afrika. Ik wou het continent bewust niet als toerist maar als vrijwilliger bezoeken, omdat ik een verschil wilde maken voor de mensen ter plaatse”, vertelt Birgit.

SPEELTERREINTJE

Haar groep bestond uit een achttal meisjes uit heel Vlaanderen. Ter plaatse sloten er nog jongeren uit andere landen aan en ook de inwoners hielpen mee. “Voor we van start konden gaan met opbouw van het speelterreintje, hebben we het terrein eerst opgekuist. Eens alles klaar was, organiseerden we enkele spelmomenten voor de kinderen. Een zalig moment! Het dorp vindt speelmogelijkheden voor kinderen belangrijk maar hun middelen zijn uiterst beperkt”, verzekert Birgit.

Birgit: “Hier werken doet je beseffen in welke overvloed we leven“
CONFRONTEREND

Voor Birgit was de reis een fijne ervaring maar toch confronterend: “De lokale bevolking heeft bitter weinig en er zijn vaak stroomonderbrekingen”, getuigt ze. “Het helpen bij de bedeling van de beperkte maaltijden heeft me ook bewuster gemaakt van de overvloed waarin we thuis vaak leven”.

18 LEEUWEN

Was er in de reis dan helemaal geen momentje van ontspanning? “Toch wel
hoor", bevestigt ze. "In een weekend kregen we de kans om op safari te gaan. Leuk maar uiteindelijk hebben we de nacht moeten doorbrengen in de jeep, omsingeld door 18 leeuwen! Eerder spannend dan ontspannend maar wel een onvergetelijk moment!”

Birgit: "Ik wil ook hier mijn steentje bijdragen"
DICHTERBIJ

Birgit steekt ook in Genk regelmatig de handen uit de mouwen als vrijwilliger. Onder meer bij de Sprookjestocht en Genk On Stage. “Mijn volgende reis zal dichter bij huis zijn. Ik wil mijn steentje ook hier bijdragen. Ik denk er bijvoorbeeld aan om te gaan werken in een opvangcentrum voor asielzoekers. Daar kunnen ze zeker ook hulp gebruiken”, besluit ze.

Er zijn nog meer Genkenaren die net zoals Birgit werken voor een project in het buitenland.

Lees hun ervaringen in de blog

WAT ZIJN INLEEFREIZEN?

In kader van haar mondiaal beleid geeft stad Genk een bijdrage aan wie een inleefreis maakt. Dit zijn geen toeristische maar educatieve reizen. Je steekt er de handen uit
de mouwen en draagt bij aan een duurzaam project. Plan jij een stage of vrijwilligerswerk in het buitenland?

Lees meer over de voorwaarden