Blijf ook online gezond

Gepubliceerd op vrijdag 15 mei 2020 9.45 u.
Het coronavirus is alomtegenwoordig in ons dagelijks leven. Cybercriminelen spelen daar op in. Zij weten dat we veel online aanwezig zijn en proberen daar misbruik van te maken. Voorzichtig zijn is de boodschap.

(Lees verder onder het filmpje)

Valse webshops voor mondmaskers

Wees op je hoede voor valse webshops. Ze proberen je te bedriegen. Hoe herken je ze?

  • Blijf kritisch! Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is het meestal ook niet waar. De kans bestaat dat de producten die je bestelt nooit geleverd worden, of dat ze namaak zijn, van slechte kwaliteit of niet veilig.
  • Controleer de URL van de website. Je vindt de URL in de adresbalk van je browser, boven de website. De domeinnaam is het woord voor de extensie .be, .com, ... Bekijk de domeinnaam goed: is het de naam van een bestaand bedrijf of winkel?
  • Kijk uit voor phishing. Krijg je aanbiedingen toegestuurd via e-mail of sms? Klik dan niet op de link in dat bericht. De kans is groot dat je naar een valse website of webshop wordt geleid.
  • Heb je besloten om online te bestellen? Wees dan op je hoede bij de betaalprocedure. Gebruik enkel betaaldiensten die je kent. Wijkt er iets af van de normale werkwijze? Breek de betaling dan af.

Merk je een verdachte website op?

Meld het bij verdacht@safeonweb.be.

Ben je opgelicht? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank en vraag om transacties tegen te houden. Doe ook aangifte bij de lokale politie.

www.safeonweb.be

www.veiligheidshuis.be