Brandweer zoekt nieuwe hulpverleners

Gepubliceerd op woensdag 26 augustus 2020 11.06 u.
Brandweerpost Genk is op zoek naar nieuwe vrijwillige brandweerlui, mannen én vrouwen. "Dat is nodig als we de veiligheid en hulpverlening in onze stad en daarbuiten willen blijven garanderen", klinkt het bij het Genkse korps.

Een geweldige uitdaging, maar toch zijn er steeds minder kandidaten. Ali Arfala (36) werd 6 jaar geleden vrijwillig brandweerman in Genk. Hij vertelt waarom dit zijn passie is.

Ali, hoe maakte jij kennis met de brandweer?

Ali: “Dat was al op jonge leeftijd. In het Technisch Atheneum van Genk koos ik de richting Integrale Veiligheid. Dat is een opleiding die je voorbereidt op een job in de veiligheidssector. Daarmee kan je doorstromen naar onder meer politie, defensie of brandweer. En ik koos voor het laatste want hierin herken ik mezelf het meeste. Mensen in nood helpen is wat ik graag doe. Zeker nu, in tijden van corona, heeft dat nog meer betekenis.”

Ben je onmiddellijk kunnen starten of hoe begin je hieraan?

Ali: “Alles begint met het Federaal Geschiktheidsattest. Dit zijn een reeks proeven die je aflegt bij de brandweerschool. Hier worden onder meer je technische kennis getest en uiteraard ook je fysieke paraatheid. Een volledige brandweeruitrusting weegt algauw heel wat kilo’s en je moet er in alle omstandigheden mee kunnen werken. Maar met een goede voorbereiding is dat haalbaar. Als je fit bent en een basisconditie hebt, kan je slagen. Pas dan kan je solliciteren bij een brandweerzone.”Wat als je eens binnen bent?

Krijg je dan nog een opleiding?

Ali: “Je wordt opgeleid in de verschillende interventies. De opleiding als brandweervrijwilliger is zeer professioneel. Het duurt gemiddeld twee jaar en je krijgt dan theorie en veel praktijk. De lessen zijn ’s avonds en in het weekend, dus kan je dat in principe combineren met je hoofdjob. Je draait tegelijk mee in de kazerne en zo leer je het hele vak.”

Zijn er nog bepaalde vereisten als brandweervrijwilliger in bijberoep?

Ali: “Je bent stand-by als brandweervrijwilliger. Dat wil zeggen dat je maximum op 4 kilometer of maximum 8 minuten van de kazerne woont. Dat is nodig om tijdig te kunnen uitrukken naar dringende interventies.”

Je bent een ‘vrijwillige’ brandweerman, maar in feite is dit een bijberoep.

Ali: “Dat klopt, vrijwilligers hebben allemaal een ander beroep. We doen dit dus vrijwillig in onze vrije tijd waarin we oproepbaar zijn voor interventies. De gewerkte uren worden vergoed per uur. Je kan het dus vergelijken met een bijberoep. Ik werkte daarvoor bij de MIVB, maar nu ben ik ook al enkele maanden beroepsbrandweerman, bij een korps buiten Genk.”

Kan je dit dan goed combineren met je hoofdjob en je privé-leven?

Ali: “Toch wel, want als brandweervrijwilliger kies je zelf wanneer je oproepbaar bent en wanneer niet. Je moet wel zorgen dat je op jaarbasis minstens 25% beschikbaar bent. Vrijwillige brandweerman zijn, is een engagement. Ze rekenen op je vrije tijd. Dus maak ik altijd een planning en goede afspraken thuis. Zo is het mooi te combineren!”

Hoe reageren de mensen rond je als ze horen dat je bij de brandweer bent?

Ali: “Soms een beetje verbaasd, maar altijd positief en verrast over wat we allemaal doen. Want naast branden blussen, bevrijden we ook mensen die vastzitten bij een auto-ongeval. We ruimen stormschade op en helpen bij wateroverlast. De laatste tijd is dat meer en meer. Als brandweervrijwilliger kan je ook ambulancier worden. En we helpen niet alleen mensen maar ook dieren in nood. Heel wat variatie dus en dat het enorm boeiend. Je weet nooit op voorhand wat de dag brengt.”

Zou je het aanraden aan je omgeving?

Ali: “Heel zeker. Want vaak denken mensen dat de brandweer niet toegankelijk is en de sollicitatieprocedure extreem moeilijk. Maar je moet geen topsporter zijn. Er zijn heel wat talenten nodig zoals technisch inzicht en samen kunnen werken. Want hulp bieden doe je nooit alleen, je bent een team. Ook sociaal voelend zijn is nodig want als je mensen helpt moet je om kunnen met Jan, Ali en alleman!”

INTERESSE?

ALI HELPT JE OP WEG MET 3 TIPS

  1. Informeer je goed over de inhoud van de job en de testen. Neem een kijkje op de website van de brandweer en durf vragen. Ga bijvoorbeeld eens praten met een vrijwillige brandweerman of -vrouw, zo krijg je een goed zicht op de jobinhoud.
  2. Schrijf je tijdig in voor het Federaal Geschiktheidsattest (FGA) en bereid je voor. De denkproeven kan je ook online oefenen. Voor de sportproeven kan je gericht trainen.
  3. Bekijk op voorhand hoe je deze job zal combineren met je hoofdberoep, je gezin of andere hobby’s. Bespreek dit met je gezin of familie want hun steun is ook belangrijk.

Brandt het vuur ook in jou?