C-mine ontvangt Internationale Koorwedstrijd 2019

Gepubliceerd op dinsdag 24 september 2019 11.16 u.
Geniet jij ook van een mooi stukje samenzang? Dan heb je geluk. Op 4,5 en 6 wordt Genk overspoeld door zangkoren uit alle hoeken van Europa. Het is de eerste keer dat Genk gaststad is voor deze Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen. 3600 sprak met de blijgezinde organisatoren uit Genk.

“Tweejaarlijks kunnen koren uit Belgïë, Europa en daarbuiten, zich inschrijven voor de wedstrijd en daaruit wordt een selectie gemaakt,” aldus Marie-Rose Van Gerven. Marie-Rose is al sinds jaar en dag medeorganisator van de wedstrijd, samen met Jos Venken en Christiane Janssens.

"We hebben in al die jaren al heel wat zangkoren naar het podium gebracht", zegt Marie-Rose trots. "Uit Hongarije, Slovenië, Ierland, Rusland en Polen. Maar zelfs ook uit Indonesië, de Filippijnen, Cuba en Colombia kwamen ze naar hier.” 

Drie dagen wedstrijd

“Tijdens het festival zullen de 8 geselecteerde koren zich presenteren op C-mine. Een internationale jury zal de koren beoordelen en de laureaten kiezen,” zegt Jos Venken. “Op zaterdag zingen ze een verplicht programma met o.a. werk van de Vlaamse componist Jan Van der Roost. Op zondagnamiddag brengen ze een vrij programma. Het resultaat van de twee dagen bepaalt de einduitslag.”

Masterclass

Maar is er uiteraard veel meer dan enkel de wedstrijd. Op de openingsavond is er een concert van het wereldbefaamde sextet ‘The King’s Singers’, die de volgende dag een masterclass geven op C-mine.

Gastvrij Genk

De koorleden logeren tijdens het festival op een gastlocatie. De groepen palmen heel Limburg in en trekken in bij gastgezinnen uit Genk, Zonhoven, Zussen, Oudsbergen, Veldwezelt en Dorne. Op zaterdag 5 oktober geven ze in hun gastgemeente een concert. De Kosovaarse afvaardiging, die maar liefst 40 koorleden en medewerkers telt, is te gast in de jeugdherberg van Bokrijk. Je kan hen daar aan het werk zien op zaterdag 5 oktober om 20 uur. Ze werken voor dit uniek concert samen met de blazersensembles van de Genkse Academie voor Muziek, Woord & Dans en Balletschool Véronique Lenaers.

Unieke locatie

Dat deze wedstrijd op C-mine mag belanden voor haar 15de jubileumeditie is een droom zeggen de organisatoren. Christiane: “Het openingsconcert van The King’s Singers’ was in een mum van tijd uitverkocht en diverse Genkse verenigingen waaronder WeForThem, Vlaggendansgroep Symbolica, Incantatio en het Regenboogkoor helpen mee om alles in goede banen te leiden!”

Wat is de Internationale Koorwedstrijd?

 • Ontstaan in 1987
 • Aanvankelijk om de 3 jaar in Maasmechelen
 • Destijds live uitgezonden op Radio 3 (KLARA)
 • 2019 = 15de editie
 • Voor het eerst in Genk! 

Programma

4/10:

 • 20u: openingsconcert met The King’s Spingers (uitverkocht)

5/10:

 • 9.20u: masterclass met The King’s Singers
 • 13.30-17u: wedstrijdoptredens
 • 20u: gastconcerten in Genk, Zonhoven, Zussen, Oudsbergen, Vledwezelt & Dorne.

6/10:

 • 13.30 -16.15u: wedstrijdoptredens
 • 20u: slotconcert en proclamatie.

Info en tickets: www.ikv2019.be