C-mine breidt uit: 4,5 miljoen voor extra tentoonstellingsruimte, verblijf- en werkplaatsen voor kunstenaars

Gepubliceerd op dinsdag 26 april 2022 11.42 u.
Persbericht van 26 april 2022

Creatieve hotspot C-Mine in Genk groeit. Samen met enkele partners wordt er 4,5 miljoen euro voorzien om zowel meer tentoonstellingsruimte te creëren, als kunstenaars een plek te geven om te werken en wonen.

Kunstenorganisatie Jester bouwt aan een toekomst op C-mine. Dat doen ze met een nieuw gebouw met tentoonstellingsruimte en een gebouw met werkplaatsen, verblijf voor kunstenaars, tuin en ontmoetingsruimte. “Dit wordt niet alleen een thuis voor kunstenaars van allerlei pluimage, in residentie of op bezoek, het wordt ook een plek voor Genkenaren om elkaar te treffen, hedendaagse kunst te zien en over in gesprek te gaan,” legt schepen van Cultuur Anniek Nagels uit.

De realisatie van het gebouw is een gezamenlijke inspanning van Jester, Stad Genk en de Vlaamse Gemeenschap met financiële bijdrages van elk van de partners. De raming van het project ligt op 4,5 miljoen, de geschatte oplevering wordt momenteel in de zomer van 2023 gepland. “Met deze nieuwe infrastructuur zet Jester niet alleen in op de realisatie van een boeiend beeldend kunstprogramma maar bouwt het ook mee aan de groei en uitstraling van de C-mine site,” vertelt schepen Nagels. Architectenbureaus 51n4e en Point Supreme nemen het ontwerp van de nieuwbouw voor hun rekening.

Aandacht voor creatie en expo

Jester is de fusieorganisatie die voortkomt uit FLACC en CIAP, waarbij de bijzondere kenmerken van beide organisaties behouden blijven. Zo zullen de sterke solotentoonstellingen, edities en publicaties waar CIAP om bekend staat, en het verdiepen van een visie of de mogelijkheden tot materieel experiment, wat de kern van FLACC is, via de programmering van Jester vanaf 2023 naar voren komen.

CIAP is van oudsher een ledenorganisatie. Jester omarmt de leden, maakt ruimte voor ledenprojecten en wil vanuit de toekomstige locatie in Genk steeds meer leden ten dienste staan. FLACC heeft de traditie waarbij kunstenaars op verschillende momenten in Genk verblijven om met goede focus te kunnen werken. Ook deze residentiewerking zal Jester behouden.