Carmela en Ward verhuren solidair

Gepubliceerd op maandag 28 oktober 2019 15.53 u.
Verhuren aan een alleenstaande mama of papa, aan iemand die werkloos is of een sociale uitkering heeft? Zou jij het doen? Carmela en Ward doen het bewust wél. “Want de situatie op de huurmarkt heeft ons wakker geschud”, klinkt het hier.

Met de steeds stijgende huurprijzen is de zoektocht naar een huurwoning in Genk niet altijd even makkelijk. Zeker niet voor gezinnen in een moeilijke sociale of financiële situatie. Toch hoeft dat geen probleem te zijn, bewijzen deze twee Genkenaren. Carmela Lorrai is eigenares van Hotel De Schacht en verhuurt particulier. Ward Gijbels heeft enkele appartementen en verhuurt via een sociaal verhuurkantoor.

Solidair verhuren. Hoe ben jij eraan begonnen Carmela?

Carmela: “Ik ben actief in het vrijwilligersleven en zo ben ik een paar keer gaan helpen in het asielcentrum in Houthalen. Ik leerde een Afghaans gezin met kinderen kennen. Ze hadden net hun verblijfsvergunning gekregen. Zij zochten een woning en mijn ouderlijk huis stond leeg. Zo ging de bal aan het rollen.”

GEGARANDEERD INKOMEN

Ward, jij verhuurt via een sociaal verhuurkantoor. Wat is het verschil met privé verhuren?

Ward: “Hier verhuur je niet rechtstreeks aan de huurders maar via een kantoor. Ik heb goede ervaringen met het Sociaal Verhuurkantoor Het Scharnier. Je hebt een gegarandeerd inkomen, zelfs als er tijdelijk niemand in je eigendom zit. De huur is wel iets lager dan de huurprijzen op de particuliere markt. Maar dat heb ik er wel voor over. Je geeft mensen kansen die ze anders moeilijker of niet krijgen. Want een dak boven je hoofd is toch de eerste stap om een plek te vinden in onze maatschappij, niet?”

Wat zijn jullie ervaringen?

Ward: “Sociaal verhuren heeft mij wakker geschud. Mijn huurders zijn driealleenstaande moeders en als ik hun verhalen hoor, besef ik hoe goed wijhet hebben. Ze zijn heel dankbaar en gaan respectvol om met de woningen.”

Carmela: “Ik heb dezelfde ervaring. Het is onvoorstelbaar hoe goed de woning onderhouden wordt.”

FIJNE BUREN

Toch bestaan er veel vooroordelen over verhuren aan mensen in een moeilijke sociale of financiële situatie?

Ward: “Ik merk dat als er stukken zijn in de gemeenschappelijke ruimtes van het appartementsblok ‘mijn’ huurders al eens met de vinger worden gewezen, terwijl zij de boel net deftig onderhouden. Dat is niet eerlijk.”

Carmela: “En vaak denken mensen dat onze huurders hun rekening niet betalen, terwijl ze maandelijks stipt betalen. We hoeven onze rekening zelfs niet te controleren.”

Carmela, jij hebt je huurders op een warme manier voorgesteld aan de buren. Vertel!

Carmela: ”Klopt. De mensen in de wijk waren eerst op hun ongemak. Daarom heb ik samen met het gezin een house-warming georganiseerd waarop we alle buren hebben uitgenodigd. Dit was een groot succes. De dag erop brachten de buren zelfs bruikbare spulletjes naar het gezin. Lief toch?”

GOED INFORMEREN

Kunnen jullie sociaal verhuren aanbevelen aan andere verhuurders?

Carmela: “Zeker! Ik heb vrienden overtuigd om te verhuren aan kwetsbare gezinnen omdat ze negatieve ervaringen hadden met andere huurders. Ze bedanken me er nog maandelijks voor.”

Ward: “Absoluut. Maar als verhuurder is het zeer belangrijk om je altijd goed te informeren.”

Welke tips willen jullie zeker meegeven?

Carmela: “Heb geen angst voor het onbekende. Je kan altijd pech hebben. Zoals Ward zegt: informeer je. Je kan ondersteuning krijgen bij diensten en organisaties. Kom zeker eens luisteren op 21 november.

Ward: “Probeer je ook open te stellen voor de mensen aan wie je verhuurt. Je wordt er enkel een beter mens van!”

SOLIDAIR VERHUREN IN GENK. JIJ OOK?

  • Meewerken of een pand verhuren?
  • Je eigen woning delen?
  • Weten hoe we je kunnen ondersteunen?
  • Luisteren naar positieve ervaringen van anderen?

Kom dan naar ‘Solidair verhuren’. Deze partners willen je graag leren kennen, informeren en verder helpen: stad Genk, Sociaal Huis Portavida, De Sfeer- SVK Het Scharnier - CAW – Vincentius - Orbit vzw - Genks Comité Vluchtelingen - communitywerking van KRC Genk.

Donderdag 21 november, 19.30 tot 22 uur, Stadion KRC Genk.

Inschrijven via T 089 65 36 00 of https://www.woneningaoz.be/solidair-verhuren