Cash of kaart? Bibliotheek Genk promoot het elektronisch betalen

Gepubliceerd op vrijdag 9 juli 2021 16.19 u.
Betalen bij de stad kan tegenwoordig heel makkelijk met de kaart via een betaalterminal of een online transactie. Ook Bibliotheek Genk wil af van briefjes en munten en wijst de bezoekers hierop. "Je lidgeld, een kopietje of je boete betalen, gebeuren bij voorkeur niet meer met cashgeld."

Tegenwoordig gebeuren 8 op de 10 betalingen aan balies van de stad niet meer met baar geld. En dat is een goede zaak want hoe minder cash geld in omloop, hoe veiliger dat is voor de klanten én voor het stadspersoneel. "En geen gedoe met wisselgeld!", klinkt het onder meer aan de onthaalbalie van de Genkse bibliotheek. "Sommige bedragen zijn zo klein dat je veel wisselgeld moet teruggeven op een briefje. We hebben betrouwbare elektronische betaalmogelijkheden aan onze balie, waarbij je bijvoorbeeld ook contactloos kan betalen. Je betaalt bovendien altijd gepast. Uiteraard voorzien we nog de mogelijkheid om cash te betalen, maar dan enkel als het echt niet anders kan." 

"Ik til er niet zwaar aan. Met de kaart is ok" 

Maar wat vinden de bibliotheekbezoekers er zelf van? Bezoekers Frank en Fien vinden het prima. "Ik gebruik sinds corona steeds vaker mijn bankkaart", zegt Frank Craeghs (52) die een trouwe bibliotheekbezoeker is. Al geef ik toe dat ik toch graag nog een briefje van 20 euro of zo op zak heb. Als ik ergens de keuze heb tussen cash of kaart zal ik er zeker niet zwaar aan tillen om met de kaart te betalen. Zo lang ik maar weet dat het aangeboden systeem te vertrouwen is." 

"Bankkaart is mijn eerste keuze"

Ook voor studente Fien Vande Kerkhof (18) is de bankkaart ook steeds de eerste keuze. "Op zich heb ik er geen moeite mee dat je op sommige plaatsen enkel cashloos kan betalen, zolang je het maar op voorhand weet en dat het goed aangeven staat. Omgekeerd vind ik moeilijker. Ik heb niet altijd contant geld bij me. Nieuwe systemen zoals Payconiq zijn voor mij ok, maar voorlopig enkel als het moet." 

Stad Genk maakt het je gemakkelijk 

De stad maakt haar dienstverlening trouwens steeds toegankelijker. Veel diensten koop en betaal je al online. En ter plaatse voorziet de stad ook nieuwe systemen aan de betaalterminals zoals contactloos betalen of betalen via Payconiq.

Kan je nog cash betalen? Dat kan uiteraard nog. Liever niet natuurlijk maar als publieke dienstverlener kan de stad het niet 100 procent uitsluiten.