Chocoladecake met rode biet

Tip van Souliman:

Deze chocoladecake met rode biet is zeer lekker en je kan lokaal en Fair Trade combineren!

Chocoladecake met rode biet

Ingrediënten

220 g rode bietjes, geschild en gaar (gekookt of geroosterd, bv van Het Vrije Veld)
200 g bittere fondantchocolade, in stukjes (bv. Bio Fondantchocolade 72% cacao van Oxfam)
60 ml hete straffe koffie
200 g boter in dobbelsteentjes, op kamertemperatuur
135 g bloem
3 el cacao (bv. BIO cacao in poeder van Oxfam)
1 1/4 tl bakpoeder
5 grote eieren, gesplitst
flinke snuif zout
200 g fijne suiker

Bereiding

Stap 1: Beboter een springvorm van standaardformaat (ca. 25 cm diameter) en leg een rondje bakpapier op de bodem. Verwarm de oven voor tot 180°.

Stap 2: Hak de bietjes in een keukenmachine tot een grove puree.

Stap 3: Zet een pot water op het vuur en hang er een kom in. Laat daarin de chocolade smelten (zo weinig mogelijk roeren).

Stap 4: Als de chocolade bijna volledig gesmolten is, roer er dan in enkele bewegingen de koffie onder. Duw er de boterblokjes in en laat ze smelten zonder te roeren.

Stap 5: Zeef intussen de bloem, cacao, het bakpoeder en het zout in een aparte kom.

Stap 6: Haal de chocolade van het vuur en roer er nu de suiker onder. Laat het mengsel enkele minuten afkoelen, roer er daarna krachtig de eierdooiers onder en de bietjes.

Stap 7: Klop het eiwit tot schuim en roer het voorzichtig onder de chocolade. Schep er tenslotte het bloemmengsel door. Het moet een homogeen beslag zijn, maar vermijd dat je er alle lucht weer uit roert.

Stap 8: Schep het beslag in de taartvorm, zet die in de oven en verlaag de temperatuur tot 160°. Bak de taart in ongeveer een klein uurtje gaar, de kern mag nog wat nat zijn. Haal hem pas uit de vorm als hij volledig is afgekoeld.


Bron: www.jongesla.com