Christina Majchrowicz: voorzitter van Oxfam-Wereldwinkel Genk

Gepubliceerd op dinsdag 4 juni 2019 16.21 u.

Als een van de bezielers die in de jaren 90 eerlijke handel in Genk een gezicht wilden geven, geldt Christina Majchrowicz als een sociaal bewogen enthousiasteling die haar omgeving inspireert. ‘Met de Wereldwinkel slaagden we er destijds in een mentaliteitswijziging teweeg te brengen’, begint Christina. Die gewijzigde mentaliteit evolueert nog altijd in de richting die Christina en haar team eraan gaven: Oxfam-Wereldwinkel is geen exotisch verschijnsel meer, maar een begrip dat in vele harten thuis is. Heel wat producten en daarmee ook de ideeën over eerlijke handel hebben ingang gevonden in de brede Genkse samenleving.

 

Als voorzitter van Oxfam-Wereldwinkel Genk besteed je veel van je tijd aan de promotie van eerlijke handel. Hoe ben je bij Oxfam beland?

Christina: In het midden van de jaren 90 voelde ik dat het tijd was voor een pauze in mijn professionele leven. Ik had nood aan meer tijd voor mijn gezin en wilde mijn leven een extra invulling geven. Via mijn man die in de Wereldwinkel een cadeautje was gaan kopen vernam ik dat er nood was aan nieuwe vrijwilligers. In 1997 ben ik gestart als vrijwilliger-winkelier. Toen ik daarna weer professioneel aan de slag ging, lieten eerlijke handel en de visie van Oxfam-Wereldwinkels daarop me niet meer los. Ik ben me dan ook blijven inzetten voor Oxfam: eerst als vrijwilliger, later als bestuurslid en de afgelopen tien jaar als voorzitter. Sinds vorig jaar ben ik met pensioen en kan ik gelukkig extra tijd vrijmaken voor mijn engagement.

 

Vanuit welke overtuiging is je visie gegroeid?

Christina: Voor mij is armoede altijd een onrecht geweest. Al van jongs af besefte ik hoe groot mijn geluk is in België te zijn geboren, in een warm gezin waar in alle basisbehoeften, onderwijs en gezondheidszorg was voorzien. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat rechtvaardige wereldhandel echt het verschil kan maken. Handel is een krachtige hefboom voor duurzame ontwikkeling. De problemen van achtergestelde boeren in het Zuiden zijn vergelijkbaar met die van onze lokale en kleine zelfstandigen die moeten opboksen tegen de grote spelers op de markt.

 

Is de houding van je omgeving ten aanzien van je engagement de laatste twintig jaar veranderd?

Christina: Ik heb nooit negatieve reacties gekregen, maar mensen begrijpen soms niet waarom ik zo veel tijd in mijn engagement steek. Net als de vele vrijwilligers in onze winkel brengt het mij geen geld op. Maar je schouders onder een prachtig project als dit kunnen zetten schept verbondenheid en geeft mij een goed gevoel. En dat is onbetaalbaar.

 

Waarover maken we ons vandaag te weinig zorgen?

Christina: Wereldwijde conflicten boezemen me soms wel angst in. Samen met de klimaatverandering zorgen die er immers voor dat de honger in de wereld de laatste jaren weer is toegenomen. Ook de stijgende kinderarmoede in ons eigen land moeten we dringend beter aanpakken. Canada is erin geslaagd om de kinderarmoede op tien jaar tijd te halveren. Waarom lukt ons dat dan niet? Ook de versnippering van de openbare ruimte in Vlaanderen moet dringend een halt worden toegeroepen.

 

Waarover maken we ons te veel zorgen?

Christina: Doemdenken werkt verlammend. Als wetenschapper, ik heb namelijk fysica gestudeerd, zie ik de kennis en inzichten op allerlei vlakken voortdurend groeien. Ik kijk dan ook optimistisch naar de toekomst. Persoonlijk verwacht ik dat er heel wat alternatieve, duurzame energiebronnen ontwikkeld zullen worden als vervanging van kernenergie. Ook de gezondheidszorg blijft erop vooruitgaan. Kijk naar de gemiddelde levensverwachting in België die al meer dan 80 jaar bedraagt.

 

Herken je iets van jezelf in de spijbelende klimaatjongeren?

Christina: In mijn jonge jaren ben ik zelf nog gaan betogen tegen de aanleg van de snelweg A24 en heb ik meegelopen in de antirakettenbetoging. Maar een grote spijbelaar ben ik nooit geweest. Onderwijs is te belangrijk als antwoord op de toekomstige uitdagingen. Anderzijds heb ik zeker begrip voor jongeren die op straat komen om van de overheid een beter klimaatbeleid te eisen. Wel hoop ik dat er in deze groep ook een positief politiek bewustzijn groeit.

 

 

Zin om mee te helpen bij Oxfam-Wereldwinkel Genk?

Van winkelbediende tot hulp bij de boekhouding of de administratie, bij Oxfam-Wereldwinkel Genk vind je vast iets op jouw maat als vrijwilliger.

 

Meer info

089 30 58 14

Nieuwstraat 28

genk@oww.be

www.oxfamwereldwinkels.be/genk

Facebook: Oxfam-Wereldwinkel GENK