Christine Verheyden is nieuwe directeur van Genkse Academie voor Beeldende Kunst & Media

Gepubliceerd op donderdag 16 september 2021 13.32 u.
Persbericht van 16 september 2021

Na 5 jaar sluit Michel Wieczerniak zijn verhaal als pedagogisch-artistiek directeur af bij de Genkse Academie voor Beeldende Kunst & Media. Sinds 1 september 2021 wordt hij opgevolgd door Christine Verheyden. Samen met de collega directeurs Peter Noten en Véronique Bruninx zal ze de komende jaren ook inzetten op de samenwerking tussen de Genkse Academie voor Beeldende kunst & Media en de Genkse Academie voor Muziek, Woord & Dans, samen GA voor Kunst.

Sinds 1 september heeft Michel Wieczerniak de sleutel doorgegeven aan Christine Verheyden. “We kiezen voor een directeur die met haar beide voeten op het podium heeft gestaan. Ze wil werken aan een academie op maat van de studenten die tussen de mensen staat. De academie van de toekomst breekt uit en daagt uit door Genk letterlijk en figuurlijk bij te kleuren” verduidelijkt schepen van Talentontwikkeling Anniek Nagels.

Christine speelde onder andere op het kunstenfestival van Watou. Haar voorstelling VERLOREN/LOST/PERDU, een theater voor kinderen over hoe om te gaan met verlies, werd vertoond in C-mine en in de bibliotheek van Genk. Ook het kunstonderwijs is Christine niet vreemd. In haar jeugd volgde ze gedurende twaalf jaar les aan de Genkse Academie, waarbij ze ook les kreeg van Michel zelf.

Kruisbestuiving

Christine kijkt vanuit een andere hoek naar het onderwijs: “graag wil ik streven naar een werking die verder gaat dan het huidige kader van de onderwijswetgeving. Verschillende spelers binnen de stad moeten samenwerken om mensen binnen een artistiek en pedagogisch kader te stimuleren om zich uit te drukken en hun talenten te ontwikkelen. Daarmee kunnen we een weg banen om meer mensen naar de academie toe te leiden”.

Hiermee vat ze ook de uitdagingen van het nieuwe directieteam samen. Onder andere het werken aan crossovers en een inhoudelijke samenwerking tussen de verschillende disciplines van de twee academies en het werven van meer inschrijvingen.

Ruimer aanbod

Dit schooljaar start GA voor Kunst alvast met een ruimer aanbod. Volwassenen kunnen zich bij beeldende kunsten inschrijven voor bepaalde combinaties van vakken. Zo kan men bijvoorbeeld 4 uur tekenkunst combineren met 4 uur schilderkunst. In de dansafdeling is het vanaf nu ook mogelijk voor tieners om te starten. Instappers tussen de 12 en 14 jaar hebben vanaf dit jaar geen vooropleiding meer nodig. Ten slotte is er binnen het domein muziek het vak improvisatie bijgekomen.
“Met dit ruimere aanbod hopen we iedereen zoveel mogelijk de kans te geven om zijn eigen talent zo maximaal mogelijk te ontwikkelen”, aldus schepen Anniek Nagels.

Inschrijven

Zin gekregen om de kunstwereld te ontdekken? Inschrijven kan nog tot 30 september. Let op, de plaatsen zijn beperkt. Inschrijven kan aan de secretariaten van de academies of via www.gavoorkunst.be

Kinderen onder 12 jaar met een VT-statuut betalen slechts 10 euro inschrijvingsgeld voor een volledig schooljaar.