Cindy Gaspercic: "Wij Genkenaren zijn solidaire mensen"

Gepubliceerd op woensdag 1 december 2021 11.18 u.
Ze is de bezieler van ‘Zonder Honger naar Bed Genk’, werd begin 2021 door Radio GRK uitgeroepen als ‘Genkenaar van het jaar’ en wil met het Burgerbudget Genk nog meer doen voor Genk. Maar wie is eigenlijk onze Genkie van de maand Cindy Gaspercic?
Cindy, wat mogen lezers over je weten?

Cindy: “Ik ben mama van 3 drie kinderen en gelukkig getrouwd. Al woon ik in Sledderlo, mijn hart blijft altijd in Winterslag want daar liggen mijn roots. Ik werk deeltijds bij het Poetsbureau.”

Je bent de bezieler van de Facebookgroep Zonder honger naar Bed Genk (ZHnB-Genk). Wat doe je precies?

Cindy: “Wij verdelen maaltijden, voedselpakketten en materiële hulp via Facebook. We zorgen dat dit terechtkomt bij gezinnen met een dringende nood of die door omstandigheden het einde van de maand niet halen. Dit initiatief bestaat al in veel Belgische gemeenten. Onze Facebookgroep bestaat straks al 5 jaar maar door corona werden we steeds bekender.”

Zoiets doe je meestal niet uit het niets. Wat is jouw drijfveer?

Cindy: “Al heel jong verloor ik mijn papa, die mijn rots in de branding was. Dan ben ik ook nog eens jong mama geworden, waardoor je sneller volwassen moet worden en moeilijke periodes doormaakt. Ook ik heb mijn trots opzij moeten zetten en bij het ocmw moeten gaan aankloppen. Dat moest ik doen voor mijn kinderen. Nu het financieel beter gaat, wil ik Genkenaren helpen. Ik ben altijd een zorgzaam type geweest en geef liever dan ik krijg. Ik zou het zeker niet anders doen, zelfs al zou ik het altijd goed hebben gehad. Ik sta er ook niet alleen voor. Mijn man en ook rechterhand Malin Schellen werken mee.”

Vind je dat de stad genoeg doet voor mensen in armoede?

Cindy: “Zolang er armoede is, blijven er werkpunten. Maar wat zeker zo belangrijk is: wij Genkenaren zijn solidaire mensen! Hoe al die mensen in onze groep altijd klaarstaan om iemand te helpen… dat is echt ongelóóflijk! Wij Genkenaren zijn de warmste stad in België.”

Je hebt met ZHnB-Genk een burgerbudget binnengehaald. Je neemt heel wat armoede organisaties uit Genk mee op sleeptouw. Zijn jullie al gestart?

Cindy: “Dat klopt. We willen werk maken van een solidaire kruidenier en zijn volop bezig met gesprekken met onze partners zoals het ocmw. De echte start is voor begin 2022.

Begin dit jaar ben je door de luisteraars van radio GRK verkozen tot Genkenaar van het jaar. Wat deed dit met je?

Cindy: “Ik was toch wel verbaasd dat ik genomineerd én verkozen werd tot Genkenaar van het jaar. Maar wat een goed gevoel geeft dat! Het betekent dat wat ik doe echt gewaardeerd wordt. En dat geeft een boost om te blijven voortdoen.”

Wie is voor jou ook een Genkenaar van het jaar?

Cindy: “Goh, eigenlijk schieten er veel namen door mijn hoofd, maar als ik dan toch eentje moet kiezen, is het Judith Alders. Zij en haar team maken en brengen tweemaal per week soep naar Verviers voor de getroffen mensen door de overstromingen. Ze doet dit met heel haar hart!”

Hoe zie jij de toekomst? Wat zou je nog wil verwezenlijken?

Cindy: “Ik wil blijven werken om de armoede in Genk te verkleinen, met onder meer onze facebookpagina maar ook met het Burgerbudget Genk voor de sociale kruidenier. En voor de rest geniet ik gewoon van de kleine dingen.”

Erg knap Cindy. Genk is je dankbaar!

TIP VAN CINDY:
Wees solidair in december!

December staat voor de deur en dat is financieel een moeilijke periode voor veel gezinnen in Genk. Cindy maakt met haar team kerstpakketten met voeding voor gezinnen. Voel je je geroepen om mee te helpen en iets te bezorgen voor in het pakket? Dan mag je hen contacteren via de Facebookpagina:
Zonder Honger naar Bed Genk of mail naar zonderhongernaarbedgenk@gmail.com