Cohousing: samen huizen met andere enthousiaste Genkse senioren

Gepubliceerd op maandag 8 april 2019 12.38 u.

Meer dan een jaar lang onderzochten een 80-tal Genkse medioren en senioren tijdens het project ‘Oost west thuis best’ hoe ze willen wonen in 2030. Het project was een initiatief van de Dienst Sociaal Welzijn en liep in samenwerking met VormingPlus en studenten van de Faculteit Architectuur van de UHasselt.

 

In de schoot van ‘Oost west thuis best’ bleek de nood aan nieuwe woonvormen die een gezellige buurt mogelijk maken, met een bijzondere focus op deelwonen. Genkenaren Betty Peeters en Annie Thijs zijn de drijvende krachten achter een cohousingsproject in Genk en zijn op zoek naar senioren die het idee genegen zijn.

 

Zelfstandigheid en samenhorigheid onder één dak

‘Het is de bedoeling dat iedereen zijn of haar eigen woning koopt of huurt’, lichten de dames toe. Cohousing is een woonvorm waarbij bewoners uit verschillende gezinnen vrijwillig overeenkomen bepaalde vertrekken met elkaar te delen. ‘Samenhuizen veronderstelt een gemeenschappelijk engagement’, gaan Betty en Annie verder. ‘Iedere bewoner engageert zich om de visie van de groep te respecteren.’

Die verbintenis geldt op drie vlakken: zorg dragen voor elkaar, deelnemen aan gemeenschappelijke activiteiten en samenwerken aan een gedeeld project. ‘Mensen die voor elkaar zorgen, kunnen langer zelfstandig blijven wonen’, klinkt het. ‘En wanneer het moeilijk wordt, kan je nog altijd professionele thuiszorg en thuisverpleging inschakelen.’ Ook over mogelijke groepsactiviteiten hebben Annie en Betty al nagedacht: ‘Dat kan gaan van overlegmomenten om leuker samen te leven tot een wekelijkse gezamenlijke maaltijd of samen tuinieren.’ Tot slot onderstrepen ze het belang van een samenwerking waarvan het doel buiten de leefgemeenschap ligt. ‘We zouden bijvoorbeeld kansarme kinderen studiebegeleiding kunnen geven, solidariteit betonen met mensen in nood of samen aan natuurbehoud doen’, klinkt het veelbelovend.

 

Interesse?

Deel je de bezieling van Annie en Betty? Wil je kennismaken met de groep achter het cohousingsproject of er meer over te weten komen?

 

Infoavond: leg je oor te luister

Op 20 juni organiseren Betty en Annie een infoavond over cohousen en collectief wonen in Genk. De infoavond start om 19.30 uur in zaal 1 van het stadhuis.

Deelnemen is gratis, maar je moet je wel op voorhand inschrijven via sociaal.welzijn@genk.be. In de juni-editie van de 3600 kan je overigens een interview met hen lezen, waarin ze project verder duiden.

 

Meer info

peetersbetty78@gmail.com

annie.thijs2@telenet.be