WAAROM GEEN GFT-BAK MEER?
De stad stapt vanaf 1 januari mee in het proefproject van de Limburgse afvalintercommunale omdat het duurzamer en goedkoper is. Een gft-container bevat gemiddeld 20% keukenafval, dat niet altijd even zuiver is. Dat maakt de verwerking tot compost drie keer zo duur en je hebt een minder goed eindproduct. Door keukenafval te scheiden kan Limburg.net betere compost laten maken met het tuinafval. Het keukenafval wordt apart vergist en verwerkt tot biogas om te hergebruiken.
Freddy Zwakhoven, Genkse composteerder:
"Voor je compostbak zoek je best een plekje achter in de tuin. Een compostvat is geschikter voor kleine tuinen en staat liever in de zon. Aan mijn composteerterreintjes geef ik graag meer uitleg en tips. Contacteer mij gerust via freddy.zwakhoven@telenet.be."
COMPOSTEREN KAN ALTIJD
Maar in plaats van dat afval mee te geven kan je het thuis ook zelf verwerken, zegt Freddy Zwakhoven. Sinds 2007 is hij een van de Genkse compostmeesters die mensen probeert te overtuigen om zelf te composteren. Tuinafval zoals gras, klein snoeisel of bladeren en koud of niet-bereid keukenafval van groente en fruit, kan in een compostbak of -vat geurloos verteren. Behalve als het echt steenkoud is, kan het elk moment van het jaar en het kost je niets.
GEURLOOS EN WEINIG MOEITE
Het is eigenlijk simpel, zegt ook Marylène, die al jaren thuis composteert en nooit een gft-bak had. Goede compost maak je in laagjes en woel je regelmatig om. Onnodig om er zand, kalk of compostverbeteraar op te gooien. Het kost minder moeite dan wanneer je een bak moet vullen, aan de straat moet zetten én zuiver houden.
Kan je dan geurhinder en overlast van vliegjes of dieren vermijden met een composthoop? Zeker wel, tipt Freddy. Gooi er geen bereid voedsel op zoals brood, gekookte aardappels of afval van vis of vlees. Het trekt niet alleen dieren aan maar zorgt ook voor slechte schimmels. Je wilt immers gezonde compost voor je tuin.
Marylène Martens, doe-het-zelver in composteren:
In Genk heeft driekwart van de gezinnen een tuin of buitenruimte. Hoe knap zou het zijn als meer Genkenaren hun groenafval zelf zouden composteren in hun tuin of gemeenschappelijke buitenruimte? Dat zou pas echt Genk groene stad zijn!
TEGEN VERSPILLING
Wat kan je dan wel doen met gekookt voedsel als je dat niet kan composteren? De ideale wereld is wanneer je geen voedsel verspilt, vindt Marylène. Je kan bijvoorbeeld kippen houden die de restjes opeten. Maar niet iedereen heeft die mogelijkheid. Ik bewaar restjes zoals gekookte aardappels of rijst in mijn diepvriezer. Met de opgespaarde patatjes maak ik nog een heerlijke puree!
COMPOSTEREN KAN JE LEREN!
Wie thuis niet zelf kan composteren heeft uiteraard de mogelijkheid om via de gele zak en de groene zak (of tuinbak) keukenen tuinafval kwijt te geraken. Maar wil je eindelijk die stap zetten naar composteren? Neem dan een kijkje op deze websites. Ook appartementsbewoners vinden hier tips!
- Composteerregels en tips voor je tuin: www.vlaco.be/thuiskringlopen
- Composteren in Genk: www.genk.be/composteren
- Workshops bijwonen: www.centrumduurzaamgroen.be
- Compostbak/-vat kopen: kan in de recyclageparken van Limburg.net
LAATSTE OPHALING GFT-BAK!
In de week van 20 december 2021 haalt Limburg.net de lege gft-bakken op na de laatste ophaaldag van 2021. Je mag je gft-bak of citybin behouden om te gebruiken voor een ander doeleind. De ophaling van keukenafval en tuinafval gebeurt vanaf 2022 in aparte zakken (geel/groen) of enkel tuinafval in de nieuwe bruine bak.