Constructlab vaart Stiemer af

Gepubliceerd op dinsdag 7 december 2021 15.17 u.
Vorige week kon je vloten spotten op de Stiemerbeek in de Stiemervallei. De vloten maakte deel uit van de 3-daagse excursie van Constructlab, een Europees kunstenaarscollectief. Met de expeditie wilt Contructlab de verzamelde data over de Stiemerbeek extra in de kijker zetten.

Het burgeronderzoek Stiemerlab heeft gedurende één jaar data verzameld over de Stiemerbeek. De volgende stap in het project is om die data en de betekenis ervan te delen met het grote publiek. Naast de infosessie die in september werd georganiseerd en de opgestelde resultaten in de tuin van Betty, lanceerde Stiemerlab een open call voor kunstenaars, die op een andere & bijzondere manier de resultaten kunnen communiceren naar de Genkenaren.

Constructlab


Twee van de negen inzendingen werden gekozen door Stiemerlab om hun project verder uit te zetten. Eén hiervan is Constructlab. “Ze hebben het plan opgevat om met een vlot de Stiemer af te varen. Tijdens een expeditie van 26 tot 28 november verbleven ze in de Stiemervallei. Ze overnachtte, aten en dronken er.” Aldus Toon Vandeurzen, schepen bevoegd voor Leefmilieu.

In dialoog met de Genkenaar


Gedurende de tocht wilden ze communiceren met de Genkenaar over hoe het met de Stiemervallei gesteld is. Ze gingen met mensen in gesprek, communiceerden met vlaggen,… Hun tocht werd vastgelegd via een live communicatie. Daarbij konden ze rekenen op hulp van de Genkenaar om hen over obstakels te helpen en te gidsen.

“De onderzoeksvraag van dit project was onderzoeken hoe het gesteld is met Genk door het bevaren van de Stiemer. We hebben kunnen constateren dat het zeer goed gesteld is met de Genkenaren. Er zijn zoveel vriendelijke mensen die ons geweldig geholpen hebben. Bedankt Genk!”, vertelt een lid van Constructlab opgewekt.