Fake news over corona

Het internet en de sociale media gonzen van valse berichtgeving over het coronavirus. Geloof niet alles wat je leest of hoort, maar baseer je op de officiële kanalen!

Enkele voorbeelden:

Lachgas gebruiken maakt je immuun voor Covid-19: NIET WAAR!

Lachgas is een verdovingsmiddel bij operaties. Lachgas inhaleren brengt een aantal risico's met zich mee die deels vergelijkbaar zijn met die van andere vluchtige snuifmiddelen. Het gaat dan vooral om duizeligheid of evenwichtsstoornissen, hoofdpijn en verwardheid. Ook misselijkheid en bewustzijnsverlies kunnen voorkomen. Net zoals gevoelloosheid in de ledematen. De combinatie van lachgas met veel alcohol kan gevaarlijk zijn. Het verdovend effect van alcohol kan ervoor zorgen dat je sneller ademhalingsproblemen krijgt.

Mensen van Turkse afkomst hebben een gen dat hen immuun maakt voor het virus: NIET WAAR!

Het coronavirus besmet alle mensen en maakt geen onderscheid.

Huisdieren kunnen je besmetten met het coronavirus: NIET WAAR!

Het WHO bevestigt dat er geen bewijs is dat honden en katten het virus kunnen doorgeven.

Zout warm water kan je genezen van corona: NIET WAAR!

Warme en koude dranken kunnen geen kwaad maar er zijn geen bewijzen dat ze helpen tegen het coronavirus. Extreem warme dranken kan je best wel vermijden. Ze kunnen wondjes in je mond veroorzaken waardoor je misschien nog vatbaarder bent voor het virus.

Je kan jezelf testen op corona door je adem langer dan 10 seconden in te houden: NIET WAAR!

De zelftest werkt niet. Als je denkt dat je ziekt bent, dan kom je je huis niet uit en bel je de huisarts.

Een mondmasker voorkomt besmetting: NIET WAAR!

De verspreiding vindt plaats door uitgeademde minidruppeltjes met virusdeeltjes. Als een besmet persoon in je omgeving hoest, kan je het virus oplopen, mondmasker of niet. Enkel mensen die besmet zijn, kunnen door het dragen van een mondmasker verspreiding beperken.

Cash geld is besmet: NIET WAAR!

Elektronische betalingen worden aangemoedigd. Cash geld is niet besmet, maar door elektronisch te betalen respecteer je de sociale afstand.

www.genk.be/coronavirus