Corona in de wereld: nieuws uit Francistown

Gepubliceerd op dinsdag 9 juni 2020 11.19 u.
Terwijl in ons land de voorbije maanden het openbare leven plat lag, was dat ook zo in de rest van de wereld. Net voor de coronauitbraak vertrokken twee studenten uit Campus LiZa naar Francistown. Via Skype vertelden ze hun verhaal aan 3600.

Mariska en Iris zijn al ruim 4 maanden in zusterstad Francistown waar ze als studenten van de UCLL stage doen als vroedkundige. Ze kwamen aan in Botswana op 15 februari en pas op 2 juni keren ze terug. Ze besloten daar te blijven om hun stage te kunnen afwerken.

Mariska, hoe gaat het met jullie daar?

Mariska: “Al bij al gaat het goed. Botswana heeft zeer snel maatregelen genomen. Afrikaanse landen hebben ervaring in de aanpak van besmettelijke ziekten. Overal in Francistown was er meteen handontsmetting aanwezig. Toen de wereldwijde pandemie duidelijk werd, heeft de president de noodtoestand afgekondigd tot september en de lockdown tot eind mei.”

Welke maatregelen zijn er zoal genomen?

Iris: “De lockdown in Francistown betekent dat je enkel buiten mag voor noodzakelijke verplaatsingen. Hiervoor moet je online een goedkeuring vragen. Zo moesten wij bijvoorbeeld nog een extra pasje aanvragen bij het ziekenhuis. Ieder gezin mag éénmaal per week naar buiten om inkopen te doen, ook enkel met vergunning.”

Dat is goed en zeer strikt geregeld. Strenger dan bij ons?

Mariska: “Mensen volgen de regels hier héél goed op. En dat geeft ons een veilig gevoel. Botswana is erg bang voor het virus, ondanks dat er maar 20 gevallen van besmetting bekend zijn (toestand 15 mei, red) en één persoon overleden is ten gevolge van COVID-19. Ze schrikken hier enorm over de hoge cijfers in België. Als we horen over lockdownfeestjes in België, denken we: ‘Zijn jullie niet slimmer dan dat!’”

Hoe is jullie stage ondertussen verlopen?

Iris: “ We hebben eerst 10 weken stage gelopen in het Nyangabgwe Refferal Hospital in de verloskamer, op de neonatale intensive care en de materniteit. Daarna deden we nog 2 weken consultaties bij zwangere vrouwen. We waren hier echte collega’s en kregen veel vertrouwen. We voelden ons echt vroedvrouw.”

Is er een groot verschil met België?

Mariska: “Vroedvrouwen hebben een belangrijke rol en werken zelfstandig. De dokter wordt pas gebeld wanneer er een complicatie optreedt. Daarin verschilt dit land met België. En ook de situaties zijn anders. Een bevalling loopt niet altijd even goed af als bij ons, helaas. We hebben veel gezien én geleerd.”

Denken jullie dat Botswana een grotere verspreiding van COVID-19 aankan?

Iris: ”Dat denken we niet. Er zijn 6 Intensive Care bedden in Francistown voor ruim 100 000 inwoners. In het hele land zijn er 120 IC-bedden voor 2,2 miljoen inwoners. Het aantal dokters bedraagt hier 1 op 2000 inwoners (In België: 6 op 2000, red). Het personeel heeft momenteel enkel mondmaskers, handschoenen en handgels. Vandaar de angst en de strenge maatregelen. Ook economisch zou dit virus een ramp zijn voor Botswana.

Wat zijn voor jullie vooruitzichten?

Mariska: “Onze terugvlucht is al enkele keren uitgesteld, maar einde mei kan het eindelijk. De coronamaatregels zijn ook wat versoepeld. We kunnen terug naar buiten, mét mondmasker en er zijn meer winkels open. Ondertussen zitten we in de blok. Helaas niet met al onze cursussen, maar we krijgen veel steun van de school in Francistown en van UCLL in Genk. Ze zorgen heel goed voor ons!

Meer verhalen over Genkenaren in de wereld lees je ook op www.genkenareninhetzuiden.be
Afrika blijft voorlopig nog gespaard van de coronapandemie. Toch verwacht de Wereldgezondheidsorganisatie dat ook hier 25 miljoen mensen besmet kunnen geraken. Jij kan helpen door organisaties zoals Artsen zonder Grenzen te steunen voor kwetsbare bevolkingsgroepen in België en in de wereld.