Religieuze feesten in april en mei: vier in je eigen gezin!

Gepubliceerd op vrijdag 10 april 2020 16.35 u.
In april en mei vinden traditioneel heel wat religieuze feesten van verschillende godsdiensten plaats. Door de coronamaatregelen moeten we ze binnen het eigen gezin vieren.

Vier je Pasen? Doe je mee aan de ramadan? Binnenkort communie of lentefeest?

Vier enkel met je eigen gezin, zo redden we samen levens!

Onze provincie en onze stad zijn zwaar getroffen door corona. Vele families beleven moeilijke of droeve tijden. Op dit moment gelden de coronamaatregelen tot en met 19 april, met mogelijk verlenging tot 3 mei of langer. Heel wat levensbeschouwelijke feesten vallen dit jaar dus binnen deze periode. Voor Genk gaat het om:

 • het katholieke Paasfeest op 13 april;
 • het orthodoxe Paasfeest op 19 / 20 april;
 • zo goed als zeker de (start van de) ramadan, die dit jaar loopt van 23 april tot 23 mei, met aansluitend het Suikerfeest op 24 mei;
 • de maand mei, traditioneel de periode waarin heel wat communie- en lentefeesten plaatsvinden.

Zelfs ALS de maatregelen versoepeld zouden worden de komende weken, dan nog zullen we deze gebeurtenissen, die traditioneel gepaard gaan met bijeenkomsten van familie, vrienden en geloofsgemeenschappen, niet kunnen vieren zoals we dat gewoon zijn.

Met de corona-epidemie die nog lang niet uit ons land en zéker uit onze provincie verdwenen is, is het superbelangrijk om nu vooral vol te houden en ons te houden aan de maatregelen. Hoe jammer we dat ook vinden, hoe groot het gemis van contact met familie en naasten ook is.

We herinneren aan de volgende maatregelen die onverminderd van kracht blijven:

 • Alle religieuze samenkomsten en vieringen zijn verboden (enige uitzonderingen zijn begrafenissen en huwelijken onder strikte voorwaarden).
 • Vier dit jaar je feestdag(-en) énkel in je eigen gezin waarmee je onder één dak woont. Samenkomen met familie / vrienden is verboden, ook thuis!
  • Vier van op afstand met familie of vrienden, iedereen ‘in zijn eigen kot’. Probeer eens via apps zoals Skype, Zoom, Whatsapp,… Neem videoboodschappen op, stuur elkaar brieven en tekeningen, …
  • Stel eventueel je feest uit tot een latere datum.
  • Solidariteit met mensen die het moeilijk hebben is bijvoorbeeld in het kader van de ramadan heel belangrijk. En nu misschien wel meer dan ooit nodig. Er zijn alternatieven mogelijk. Maaltijden mogen bereid worden en individueel verpakt worden bezorgd of afgehaald met respect voor de social distancing.
 • Ga je winkelen voor je gezin in het kader van Pasen, iftaravond,…? Hou je dan aan de regels. Hou er rekening mee dat het misschien drukker is in de winkel. Hou afstand en ga alleen winkelen, niet met het hele gezin. Informeer je of de winkel misschien ook werkt met bestellingen.
 • Ben je winkelier? Help je klanten dan om zich aan de regels te houden. Organiseer je op eventuele drukte.

Lees ook: wat mag / wat mag niet in tijden van corona?

Bedankt om je aan de maatregelen te houden.
Toon dat je je naasten graag ziet door hen nu even NIET te zien.
Samen houden we vol, samen redden we levens!