Coronacrisis - updates Genk

3/04/2020

16:20

Samen houden we vol, Genkenaren! Ook in de paasvakantie.

Paasvakantie + goed weer: in normale omstandigheden is dat een gedroomde combinatie. Maar, dit jaar maakt dat de uitdaging alleen maar groter. Net nu de epidemie in ons land z'n piek nadert, is het belangrijker dan ooit dat we ons met z'n allen aan de regels houden.

 • Geniet van de zon in je eigen tuin of op je eigen terras.
 • Als je toch naar buiten moeten, dan is het voor dingen die wel mogen: eten kopen, naar de dokter gaan, voor lichaamsbeweging.
 • Maak geen uitstapjes.

We moeten samen volhouden, want dit is in het belang van de gezondheid van iedereen!

Lees meer


15:00

Breng je zelfgemaakte mondmaskers naar het inzamelpunt

Maak je thuis mondmaskers? Je kan ze doneren aan de hoofdingang van het stadhuis, tussen de twee toegangsdeuren. Je kan ze in een container achterlaten, maar je kan er geen meenemen.

De verdeling naar zorgverleners gebeurt via de stedelijke technische diensten.


14:30

M-hotel wordt schakelzorgcentrum corona voor Oost-Limburg

Tien gemeentebesturen uit de eerstelijnszones Maasland en Kempen & Duin richten samen een schakelzorgcentrum op als mogelijke buffer bij overbelasting van de ziekenhuizen. In zo'n centrum kunnen patiënten met een beperkte zorgnood opgevangen worden, zonder intensieve zorgen dus.

Het schakelzorgcentrum is een oplossing 'achter de hand' en wordt pas geactiveerd als de druk op de ziekenhuizen te groot wordt.

Lees meer

2/04/2020

17:10

Genkse activiteiten afgelast en gebouwen dicht tot en met 10 mei

Eerder communiceerde het Genkse stadsbestuur al over de afgelasting van een aantal grotere evenementen in de periode na de paasvakantie, zoals 1 mei, de opening van Iedereen donderdagt en Genk loopt op 10 mei.

Deze week besliste het bestuur om alle recreatieve activiteiten en evenementen tussen 19 april en 10 mei te annuleren. Het gaat onder meer over Jongstuimig Genk, de Maand van het Park, moederdagzwemmen, de sportlessen, events van C-mine, de opening van de RESET-expo van het Emile Van Dorenmuseum, …

Ook de stedelijke gebouwen met een recreatieve of sportieve functie blijven dicht tot en met 10 mei. De afhaalfunctie in de Genkse bib blijft lopen.

Onze vrijetijdsdiensten bleven echter niet bij de pakken zitten en stellen een alternatief aanbod voor dat je 'vanuit je kot' kan beleven. Ontdek het hier.


15:00

Recyclageparken heropenen op 7 april

Alle Genkse recyclageparken (Bosdel, Wiemesmeerstraat, Horizonlaan en Vennestraat) gaan vanaf dinsdag 7 april terug open. Dit uiteraard onder strenge voorwaarden. Zo gelden er andere openingsuren en is er een beperking van het aantal toegelaten voertuigen op het park. 

Lees meer

31/03/2020

'Samen houden we vol': campagne eert Genkse helden

De coronacrisis eist veel van verschillende beroepsgroepen. Wie deze 'helden' zijn, kom je te weten dankzij de campagne 'Samen houden we vol'. Wil je zelf een held nomineren? Ook dat kan!

Lees meer

30/03/2020

Noodopvang voor kinderen in paasvakantie

Door de coronacrisis zijn er deze paasvakantie geen kampen en geen activiteiten. Kinderen moeten zo veel mogelijk thuis worden opgevangen.

Er is echter een noodopvang voor gezinnen die onmogelijk thuis opvang kunnen organiseren. 

Lees meer

28/03/2020

Respecteer a.u.b. de maatregelen! 

De maatregelen die moeten toelaten om het coronavirus te bestrijden worden nog veel te veel met de voeten getreden. Het is in het belang van ieders gezondheid om de maatregelen strikt op te volgen. 

Buiten gaan bewegen mag, MAAR: 

 • Houd afstand: 1,5 meter.
 • Blijf niet urenlang in het park hangen, doe je beweging en keer terug naar huis. 

 Lockdown parties zijn verboden.

 • De feestjes zijn een broeihaard voor het virus en zetten alle inspanningen op de helling. 

Lees het volledige bericht van de Eerste Minister

www.info-coronavirus.be

www.genk.be/coronavirus 

27/03/2020

20:15

Maatregelen blijven gelden t.e.m. 19 april

De nationale veiligheidsraad heeft de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus verlengd tot en met 19 april 2020, tot en met de paasvakantie dus. 

Limburg is zwaar getroffen door het coronavirus. Het is belangrijk dat iedereen - ongeacht leeftijd - de maatregelen strikt blijft opvolgen. 

Wat mag - wat mag niet tijdens de coronacrisis?

26/03/2020

17:30

Parkeerverbod bij natuurgebieden

Vanaf dit weekend kan je tijdelijk niet meer parkeren op de grote parkings bij enkele Genkse natuurgebieden. De maatregel komt er omdat de voorbije weken gebleken is dat mensen zich niet houden aan de afstandsregels, noodzakelijk om het coronavirus te bestrijden.

De politie zal actief toezien op de handhaving van het parkeerverbod.

Lees meer


15:30

Afvalophaling: zet je afval op tijd en correct aan de straat

De ophaaldiensten doen er alles aan om de geplande rondes te laten doorgaan. De rondes kunnen wel wat langer duren omdat er meer afval aangeboden wordt dan in normale omstandigheden.

Houd rekening met deze aandachtspunten:

 • Bied maximum 4 zakken afval aan.
 • Sorteer correct en zet je afval vóór 6 uur 's morgens aan de straat.

Meer info

25/03/2020

Sport in en rond je kot!

Ook in tijden van corona blijft bewegen en sporten belangrijk. Maar hoe doe je dat als je 'in je kot' moet blijven? SportinGenk geeft tips!

Lees meer


Corona-info voor ondernemers

De maatregelen om het coronavirus te bestrijden, hebben een grote impact op onze ondernemingen. Ondernemers vinden op onze website een pagina met nuttige info en links.

Lees meer

www.genk.be/coronavirus


Shop in je kot! Genkse handelaars leveren aan huis

Na Eet in je kot lanceren we nu een campagne om de Genkse handel een hart onder de riem te steken. Op www.visitgenk.be/shopinjekot vind je een handig overzicht van Genkse webshops en handelaars die aan huis leveren.

visitgenk.be/shopinjekot

visitgenk.be/eetinjekot

24/03/2020

1 Mei, Genk Loopt en andere evenementen afgelast

Het stadsbestuur heeft vandaag een paar moeilijke maar noodzakelijke knopen doorgehakt. In een poging om het coronavirus in te dijken, zijn een aantal grote voorjaarsevenementen afgelast. 1 Mei, Genk Loopt, Little Waves en de start van Iedereen Donderdagt zullen niet kunnen plaatsvinden.

Lees meer


Hartverwarmend!

Dat is het minste wat we kunnen zeggen van deze skype-versie van de Beatles-klassieker Hey Jude. Bedankt Dries Lenaerts en co!


Fake news: Jodium in je neus of een thee van rammenas: het helpt NIET tegen corona

Het Turkse commerciële tv-programma Zahide Yetis Ile Yetis Hayata, ook te zien in België, verspreidt misleidende info over het coronavirus. Het programma wordt soms onderbroken door officiële boodschappen van de overheid. Die bevatten wel correcte info, zoals de eenvoudige maatregelen die ook hier gelden.

Gezonde voeding, een gezonde levensstijl zijn altijd belangrijk. Maar ze genezen geen corona.

Raadpleeg de officiële kanalen voor informatie over het coronavirus:

www.genk.be/coronavirus

www.info-coronavirus.be

Een overzicht van valse berichten vind je op de website van VRT NWS.

23/03/2020

Hoe omgaan met conflicten in het gezin tijdens de coronacrisis: 5 tips

De coronacrisis gooit ons sociaal en professioneel leven overhoop. Dat kan thuis leiden tot stresssituaties. Hoe ga je daarmee om? Hulplijn 1712 geeft vijf tips.

Lees meer

22/03/2020

Geloof niet alles wat je hoort of leest #fakenews

Van complottheorieën tot helikopters met desinfecterende sproeimiddelen: er circuleert je reinste onzin op het internet over het coronavirus. 

Geloof niet alles en informeer je via de officiële kanalen, zoals de website van de federale overheid of onze eigen website

Tip! Op VRT NWS ontdek je welke berichten vals zijn. 

21/03/2020

Blijf in uw kot, ook tijdens het weekend!

Het Nationaal Crisiscentrum vraagt met aandrang om maximaal binnen te blijven, ook tijdens het weekend!

Een overzicht van wat nog mag, en wat niet, vind je hier

20/03/2020

Activiteiten tot en met paasvakantie afgelast

Stad Genk heeft beslist om alle geplande activiteiten tot en met de paasvakantie (19/04/2020) af te gelasten. Dat geldt voor evenementen, maar ook voor de geplande kampen van sport, Grabbel & Co, Perron 13 en Technologiebende.

Het stadsbestuur vraagt ouders ook om kinderen in de paasvakantie zo veel mogelijk zelf op te vangen. Enkel wie moet werken en geen andere mogelijkheid heeft, kan noodopvang vragen bij de Dienst Kinderopvang.

 

19/03/2020

Take-away en thuisbezorging door Genkse horeca

Om de horeca te ondersteunen willen we de zaken die take-away of thuisbezorging aanbieden bekend maken op onze websites.Wil je als horecazaak opgenomen worden in onze communicatie, bezorg ons dan alle nodige gegevens. Wij doen de rest!

Politie Carma sanctioneert overtreders samenscholingsverbod

Politie CARMA stelt vast dat veel jongeren het samenscholingsverbod, opgelegd door de overheid ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus, niet respecteren.
De politie is maximaal aanwezig in het straatbeeld en zal prioritair het samenscholingsverbod handhaven. Politie CARMA wil een duidelijk signaal geven aan de bevolking. Iedereen die het samenscholingsverbod niet naleeft, wordt onmiddellijk gesanctioneerd met een proces-verbaal. De boete voor het schenden bedraagt 250 euro.

!! Kijk uit !! Cybercriminelen misbruiken coronacrisis

Opgelet met berichten die je proberen te verleiden om bepaalde toepassingen te installeren op je computer of smartphone. Wees bijvoorbeeld voorzichtig met de interactieve kaart van de John Hopkins University, waar je de evolutie van het coronavirus wereldwijd kunt volgen. Er is een valse versie in omloop die virussen kan installeren en wachtwoorden kan stelen. Ook opgepast met de zogenaamde 'COVID-19 Tracker App'! En denk altijd drie keer na voor je op een .exe-link klikt.
 

18/03/2020

Geen donderdag- en zaterdagmarkten t.e.m. 19/04/2020

Als gevolg van de verstrengde maatregelen tegen het coronavirus zullen de openbare markten op donderdag (Genk-centrum) en zaterdag (Vennestraat) voorlopig niet doorgaan.Ook alle ambulante handel is verboden. (update 20/03/2020)

Limburg.net past dienstverlening aan

Ook Limburg.net past noodgedwongen haar dienstverlening aan. Zo is bijvoorbeeld de geldigheid van de huidige gft-sticker met een maand verlengd, tot 1 mei 2020. Ga nu dus geen nieuwe gft-sticker afhalen.

Vragen over het coronavirus?

Bel 0800 14 689

Mail info-coronavirus@health.fgov.be


Strengere maatregelen tegen coronavirus

De Nationale Veiligheidsraad heeft op woensdag 17 maart 2020 besloten de bestaande maatregelen te versterken. Deze nieuwe maatregelen gaan in op woensdag 18 maart 2020 om 12:00 uur en blijven ten minste tot en met 19 april 2020 (update 27/03/2020) van kracht.Dit is de algemene communicatie vanuit de overheid (BE-Alert). Later vandaag volgt een update over specifieke, Genkse maatregelen.Een goede individuele handhygiëne en voldoende sociale afstand houden, blijven belangrijke maatregelen die iedereen moet opvolgen. Een strikte naleving ervan door iedereen, van jong tot oud, is noodzakelijk om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Burgerzin en solidariteit met de meest kwetsbare personen is onontbeerlijk.

Toch zijn er verdere inspanningen nodig om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is nu cruciaal om verdere maatregelen te nemen en na te leven!

Wat betekent dit concreet?

 • Je blijft maximaal thuis om externe contacten te beperken.
 • Je kan je huis verlaten voor volgende zaken:
  • Voedingswinkel
  • Dokter
  • Apotheek
  • Postkantoor
  • Bankautomaat
  • Benzinestation
  • Hulp bieden aan kwetsbare personen
 • Niet-essentiële winkels blijven gesloten met uitzondering van:
  • Krantenwinkels
  • Kappers (1 klant per keer)
  • Nachtwinkels (open tot 22u)
 • Zij moeten uiteraard de sociale afstand respecteren.
 • Alle voedingswinkels blijven geopend.
 • De toegang tot de supermarkten zal worden gecontroleerd om het aantal personen die tegelijkertijd binnen aanwezig zijn te beperken. Er wordt maximaal 1 persoon per 10 m? en maximum 30 minuten per klant toegelaten.
 • De markten worden gesloten, tenzij ze onontbeerlijk zijn voor de voedselvoorziening en als de lokale overheid de maatregelen van sociale afstand kan garanderen.
 • Winkels die in hoofdzaak dierenvoeding verkopen vallen onder de definitie van voedingswinkels en mogen geopend blijven.
 • Fysieke buitenactiviteiten (wandelen, hardlopen, fietsen, ?) worden aanbevolen, maar alleen met mensen die onder hetzelfde dak wonen of met een vriend(in), op voorwaarde dat het contact met anderen beperkt kan zijn (1,5 meter afstand).
 • Elke bijeenkomst is verboden.
 • Kinderen van ouders met essentiële beroepen kunnen opgevangen worden in scholen en kinderopvang.
 • De horeca moet het terrasmeubilair binnen plaatsen.
 • Het openbaar vervoer moet zo worden georganiseerd dat de sociale afstand kan worden gegarandeerd.
 • Bedrijven, ongeacht hun grootte, kunnen hun activiteiten verder zetten als ze telewerk organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is. Bedrijven waar dit niet mogelijk is, moeten de principes van de sociale afstand nauwgezet respecteren.
  Deze regel geldt zowel voor de uitvoering van de werkzaamheden, als voor het door de werkgever georganiseerde vervoer. Als bedrijven niet voldoen aan deze verplichtingen, moeten ze verplicht sluiten. Dit geldt niet voor cruciale sectoren en essentiële diensten.
 • Alle niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn verboden.

De lokale en federale politie zullen ervoor zorgen dat de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus strikt worden nageleefd en zal de gezondheidswerkers bijstaan.

We zijn allemaal vastbesloten om nu te handelen.

De sociale afstand moet zo strikt mogelijk toegepast worden.

Blijf thuis, zorg voor jezelf en voor anderen!

Lees het persbericht van de Eerste Minister.

www.genk.be/coronavirus

17/03/2020

Gemeenteraad op afstand voorbereid - korte samenkomst vanavond

De samenkomst van de gemeenteraad vanavond zal kort en krachtig zijn en uitzonderlijk plaatsvinden in een grotere ruimte op C-mine. Dit om de maatregelen rond 'social distancing' zo goed mogelijk toe te passen.De vergadering is dankzij een goede samenwerking tussen alle fracties volledig digitaal en op afstand voorbereid. Tussenkomsten en interpellaties door de fracties werden vooraf al doorgestuurd. Op die manier kan de fysieke bijeenkomst zo kort mogelijk gehouden worden.Om evidente redenen zal de raad uitzonderlijk niet ter plekke te volgen zijn door het publiek. De raadsbesluiten worden volgens de wetgeving openbaar gemaakt.
 

ZOL zoekt vrijwilligers om mondmaskers te maken

Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) is op zoek naar vrijwilligers die mondmaskers willen maken.

Genk Helpt brengt vrijwilligers en mensen die hulp nodig hebben bij elkaar.

 Stad Genk lanceert met Genk Helpt een project dat vrijwilligers en mensen die hulp kunnen gebruiken bij elkaar brengt.Heb je hulp nodig of wil je zelf de handen uit de mouwen steken? Laat het weten via genkhelpt.be!

www.genkhelpt.be

www.genk.be/coronavirus


Recyclageparken gesloten

De recyclageparken zijn vanaf deze middag gesloten voor alle publiek.www.genk.be/coronaviruswww.limburg.net
 

Info in andere talen - foreign languages

Ken je mensen die moeite hebben met het Nederlands?Op onze website vind je een pagina met links naar anderstalige info.Foreign languages on our website.
 

16/03/2020

Update maatregelen coronavirus

 • De afvalophaling blijft gegarandeerd. Recyclageparken zijn gesloten sinds 17/03/2020.
 • Inschrijvingen in lagere en secundaire scholen zijn opgeschort tot minstens 3 april 2020.
 • De meeste speelpleinen blijven voorlopig toegankelijk, maar houd rekening met de regels rond afstand houden en hygiëne. Het is ook geen goed idee om met verschillende leeftijdsgroepen samen te komen.
 • Skateterreinen zijn toegankelijk voor maximum 20 personen.
 • Voetbal-, basket- en trapveldjes zijn gesloten.
 • Lezen in tijden van corona? De digitale bib staat voor je klaar!
Lees meer op genk.be/coronavirus

KLIK - BEL - KOM: regel zo veel mogelijk op afstand!

Moet je iets regelen bij de stad? Hanteer dan het principe 'klik - bel - kom'!

Klik

Heel wat zaken kan je online regelen. Maak gebruik van onze digitale dienstverlening. Op onze website vind je telkens een knop 'vraag online aan' bij zaken die je op deze manier kunt regelen.Opgelet! Online afspraken maken is voorlopig niet mogelijk.

Bel

De telefonische dienstverlening wordt uitgebreid. Bel naar het algemeen nummer 089 65 3600. Onze medewerkers zullen je zo goed mogelijk te woord staan. Als blijkt dat je toch moet langskomen, wordt er telefonisch een afspraak gemaakt.

Kom

Enkel met de telefonische afspraak kan je naar het stadhuis komen.


Corona Consult onderzoekt vermoedelijk besmette personen uit regio Genk

Een team artsen uit de regio Genk (Genk, As, Zutendaal, Lanaken, deelgemeente Opglabbeek) staat vanaf maandag 16 maart klaar in een Corona Consult, een speciaal ingerichte praktijk om vermoedelijke coronapatiënten te onderzoeken. Hiervoor werd in korte tijd een leegstaand gebouw klaargestoomd. De artsen werken onder volledige bescherming. Er is geen gezondheidsrisico voor de omgeving.

Hoe werkt het?

Wie ziek is belt de eigen huisarts. Die maakt telefonisch een inschatting van het risico op besmetting:
 • Licht verkouden patiënten worden via de huisartsenpraktijken thuis in quarantaine gezet.
 • Zieke patiënten worden doorgestuurd naar het Corona Consult. Daar wordt bepaald of de patiënt thuis in quarantaine kan uitzieken (al dan niet met ondersteunende medicatie), of dat de patiënt gehospitaliseerd moet worden.
 • Patiënten die gehospitaliseerd moeten worden, worden door de arts telefonisch op spoed aangemeld, om een waterdicht systeem te garanderen.
Dit initiatief is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de huisartsen, het ZOL en de deelnemende gemeentebesturen.

Lees het volledige persbericht

15/03/2020

Bibliotheek blijft gesloten

Er heerste onduidelijkheid over het wel of niet openen van bibliotheken de komende tijd. Het stadsbestuur heeft alvast beslist dat de Genkse bib sowieso de komende week gesloten blijft.

Ziekenhuizen verbieden bezoek en stellen niet-dringende ingrepen uit

 • De ziekenhuizen zullen vanaf zaterdag 14 maart alle niet-dringende consultaties en ingrepen opschorten voor onbepaalde duur. Die maatregel moet de druk op onze ziekenhuizen verlichten. Zo behouden ze de capaciteit om patiënten die besmet zijn met Covid-19 de best mogelijke zorg toe te dienen, ook als zich een sterke toename in het aantal besmettingen zou voordoen.
 • Bezoek aan alle ziekenhuizen is verboden. Naast algemene, universitaire en revalidatieziekenhuizen gaat het ook over psychiatrische ziekenhuizen.

  Voor een aantal groepen mensen geldt het verbod niet:Vrijwilligers en stagiairs;
  Ouders (of voogden) van minderjarigen die verblijven op de afdeling pediatrie, kraamzorg of neonatologie;
  Onmiddellijke naasten van mensen in een kritieke of eindelevensfase;
  Begeleiders bij noodzakelijke consultaties, onderzoeken of ingrepen (maximum één begeleider per patiënt).