Genkenaren gaan creatief om met water

Gepubliceerd op vrijdag 3 juli 2020 16.42 u.
Deze Genkenaren doen het! In hun tuin, hun huis en zelfs in hun bedrijf. Overal bestaan er creatieve oplossingen om water te besparen of te hergebruiken. Elke druppelt telt. Deze Genkenaren inspireren ons.

Thomas Billen (hobbytuinier): "Water uit de kruipkelder van de buurvrouw"

"Ik onderhoud een tuin aan de Vennestraat, waar ik onder meer olijfbomen kweek en kippen hou. Een prachtig ecosysteem in de Stiemervallei. Dankzij de kruipkelder van de buurvrouw die altijd blank staat, beschik ik altijd over genoeg regenwater. Ik pomp het water over naar mijn regenwatertonnen en wat te veel is laat ik afvloeien naar de vijvers. Ik hoef dus nooit leidingwater te gebruiken in mijn tuin." 

Anneleen van Bosch (CEO Warsco in Genk): "Rietvelden zuiveren ons waswater"

"Bij ons ontsnapt geen druppel. Het regenwater van alle daken van het bedrijf verzamelen wij om onze 4500 verhuurunits te wassen. Per unit is dat al snel 1000 tot 1500 liter water, 150 emmers dus. Het waswater zuiveren we biologisch in twee rietvelden en dat hergebruiken we. Het water blijft dus circuleren tussen het gebouw en het rietveld. Biologisch afbreekbare wasmiddelen zorgen ervoor dat de werking van het rietveld niet verstoord wordt. We drijven dit allemaal elektrisch aan via onze zonnepanelen."

Antoon Olaerts (aannemer op rust): "Grijswater voor het sanitair"

"Ik vang het douchewater op in een reservoir en gebruik het na filtering voor de wc's. Ik heb becijferd dat de hoeveelheid water die een gezin gebruikt voor bad of douche ongeveer overeenstemt met het water dat je nodig hebt voor je wc. Is het ‘grijswater’ op, dan springt het systeem terug over naar leidingwater. Volledig veilig en gescheiden. Ik heb dit in 2018 geïnstalleerd bij wijze van proefopstelling, maar ben er best wel tevreden over. Het gaat mij niet zozeer om de euro’s die ik uitspaar, maar wel om de 30.000 liters drinkwater die zo opnieuw gebruikt worden."

De hele zomer vind je op de website en op de Facebookpagina van stad Genk tips over duurzaam waterverbruik. We vertellen je ook wat je zelf kan doen om een steentje bij te dragen.
De stad investeert ook in jouw regenton! Lees hier ons aantrekkelijk voorstel 'bon voor een ton'. 
Hoe wil ook de stad op water besparen? Lees hier meer