Crème le Lis: Een ijsje, net een beetje anders.

Een ijsje, net een beetje anders


Caat Decock opende onlangs een crèmerie op de Vennestraat. Heerlijk ambachtelijk ijs verkopen is hier niet het doel, maar een (toegegeven, lekker!) middel. Wat is het doel dan wel? Caats dochter Marie en andere mensen met autisme een leuke werkplek bieden, op hùn maat.


“Het gaat niet om wat je doet, maar waarom je iets doet”, staat op de homepage van de website van Crème Le Lis & Nostalgie te lezen. De net geopende crèmerie van Caat Decock is dan ook niet zomaar een crèmerie, maar een sociaal geëngageerde ijsjesbar die samenwerkt met mensen met autismespectrumstoornissen, zoals haar eigen dochter Marie. Na twintig jaar in de financiële sector geeft Caat haar leven een 360° wending. “Het allerbelangrijkste voor mij nu, is niet het grote geld verdienen, maar zoveel mogelijk mensen met autisme werk bieden.


Ik wou iets doen waar ik me goed bij voelde, en dit is het helemaal”, aldus Caat. Crème Le Lis & Nostalgie is een werkplek die zich aanpast aan zijn werknemers en niet omgekeerd. “We gaan uit van hun sterktes, niet hun zwaktes. Mensen met autisme komen vaak heel origineel en creatief uit de hoek en daarmee gaan we aan de slag. Prikkels en stresssituaties mijden we hier zoveel mogelijk. Als het even niet gaat, kunnen ze in de zetel wat uitblazen. Bij de meeste bedrijven gaat dat niet en ligt het tempo echt té hoog voor hen. Hier mag alles op hun ritme gebeuren.”

STRESSVRIJE OMGEVING


Een stressvrije omgeving is niet enkel voor de werknemers een baat. “Voor veel van onze klanten is het een verademing dat alles hier wat rustiger gaat. Soms moet je inderdaad vijf minuten langer wachten, maar dan heb je tenminste de tijd om een babbeltje te slaan met de mensen voor of achter je in de rij. Dat nostalgische gevoel dat je terugneemt naar een tijd waarin men nog écht contact had, proberen we hier in onze voortuin terug op te roepen. Onze klanten kunnen daar gezellig samenzitten, bewust tijd maken voor elkaar en voor een écht gesprek. Zonder smartphones en social media”, legt Caat uit.


Voor het ijs werkt Caat samen met een ambachtelijk bedrijfje dat sinds 1945 bestaat en fantastisch lekkere ijscrème maakt. “Ze doen het net zoals ons een tikkeltje anders. Zo wordt er enkel met zuivere en natuurlijke ingrediënten gewerkt. De noten in ons ijs zijn échte noten en geen suikernoten en ook alle sauzen zijn huisbereid. Wij zijn verlekkerd op de originele smaakcombinaties.


Zo wordt bijvoorbeeld banaan met kiwi gecombineerd en walnoten met karamel. Veel klanten zijn zot van het chocolade-ijs. Dat wordt gemaakt met heel donkere, pure chocolade. We kiezen resoluut voor zuivere, nostalgische smaken, kinderbueno-ijs komt er niet in. We houden ook rekening met allergieën. Er is een lactosevrij horentje en suikervrij ijs voor diabeten. Het feit dat het ijs met zeer weinig lucht wordt gedraaid, resulteert in crème met een zeer volle smaak. Het concept mag nog zo nobel zijn, als het niet lekker is, komen de mensen niet terug. De kwaliteit moét goed zijn”, sluit Caat af.


Crème Le Lis & Nostalgie • Vennestraat 246, Genk • www.lelis.be

Genieters van Genk - Crème le Lis 3 Genieters van Genk - Crème le Lis 5 Genieters van Genk - Crème le Lis 9 Genieters van Genk - Crème le Lis 16