Dag van de Cosmogolem viert kinderrechten

Gepubliceerd op donderdag 25 augustus 2022 11.34 u.
Zondag 11 september viert LABIOMISTA de kracht van kinderen en jongeren met de vijfde editie van het internationale kinderrechtenfeest ‘Dag van de Cosmogolem’.

Centraal staat de Cosmogolem, het kunstwerk waarmee Koen Vanmechelen wereldwijd
lokale gemeenschappen de hand reikt in hun streven naar betere kinderrechten. Deze editie kreeg als thema ’Wat denk jij?’ oftewel ‘Qué Piensas?’ mee. Een vraag over de wereld van vandaag en morgen.

Doe mee! 

Vijf mini-Cosmogolems bij evenveel kunstwerken zetten kinderen aan tot reflectie rond ‘Wat denk jij?’. Wat vinden zij belangrijk? Wat maakt hun blij en waar zitten ze mee? De kinderen kunnen hun gedachten spelenderwijs deponeren in de luikjes van de Cosmogolem.

Wandel ook zeker door naar de denkboxen in Protected Paradise, waar jonge creatievelingen klaar zitten om met kinderen te brainstormen. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om je bijdrage te leveren aan een podcast?

Animatie op Nomadland

De afgelopen maanden trokken verschillende mini-Cosmogolem naar diverse plekken in Genk op zoek naar de ideeën en dromen van de Genkse kinderen en jongeren. Onder meer ook naar werking van Gigos in Nieuwe Kempen (foto's).

De resultaten krijgen op 11 september een mooie plek op Nomadland. Ook de grote Cosmogolem zal die dag landen op LABIOMISTA's ontmoetingsplek. Lokale foodies zorgen er voor heel wat lekkers. Met de Speel’Bus van Campus O³ en andere enthousiaste kinderanimatie is er bovendien heel wat speelplezier te beleven! 

Debat over kinderrechten

In samenwerking met de Truiense Filosofieschool Doen! Denken! is er die dag ook een debat tussen kunstenaar Koen Vanmechelen en Jean Paul Van Bendegem: wiskundige, filosoof en emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel. Het wordt een gesprek over filosofie en kunst, een pleidooi voor imperfectie en diversiteit. Om te komen luisteren en deel te nemen moet je wel vooraf inschrijven. Dat kan via de website van LABIOMISTA.

Wereldwijde projecten

De opbrengst van de Dag van de Cosmogolem wordt zowel lokaal als internationaal ingezet om de stem van kinderen te versterken. De helft gaat naar de projecten van Cosmogolem vzw, o.a. in Sri Lanka, Guatemala en Oeganda. De andere helft gaat naar 'De Klas van Socrates', een initiatief van Campus O³.

Dag van de Cosmogolem - 11/9 van 10 tot 19 uur (toegang tot 17 uur)
LABIOMISTA, Marcel Habetslaan 58/60
Gratis voor Genkenaren

Meer info en inschrijven voor het debat