Dag van de mantelzorg

Op 23 juni 2020 vieren we dag van de Mantelzorg. Het moment bij uitstek om alle mantelzorgers te bedanken voor hun vrijblijvende inzet! Zonder mantelzorgers zouden veel zorgbehoevenden niet thuis kunnen blijven wonen. Dagelijks staan zij klaar met een helpende hand en een luisterend oor.

Ook in Genk zijn er tal van lieve, zorgzame mantelzorgers die zich onvoorwaardelijk en vooral met veel liefde inzetten voor een familielid, een vriend of buur met een zorgbehoefte. Dat kan gaan van helpen bij kleine huishoudelijke taken tot een zeer intensieve zorg, waarbij men dag in dag uit zorg draagt voor een ander. Er zijn tevens tal van professionele diensten die ondersteuning kunnen bieden in het huishouden of bij het toedienen van zorgen, maar ook de mantelzorger vervult daarin een zeer belangrijke rol. Mantelzorgers nemen niet enkel (een deel van) deze taken op zich, maar geven ook zin en kleur aan het leven van de persoon met een zorgnood. Dat verdient respect en waardering!

Bedankt mantelzorgers, jullie zijn goud waard!

Mantelzorger in de kijker: Gaston Kerkhofs

Gaston (86) en Marie (81) zijn reeds 63 jaar gelukkig getrouwd. Zij hebben samen 2 kinderen. Enkele jaren geleden werd bij Marie dementie vastgesteld.

 ‘Marie is de liefde van mijn leven’, vertelt Gaston met een glimlach op zijn gezicht. ‘Zij was een fiere vrouw! Wij deden alles samen en kwamen veel onder de mensen. Zij is trouwens ook een liefdevolle echtgenote en moeder. Samen hebben we 56 jaar lang gezorgd voor onze dochter met een handicap. Marie zorgde voor alles in huis, ze deed de was en de plas en toverde elke dag een heerlijke maaltijd op tafel wanneer ik terugkwam van mijn werk.

Enkele jaren geleden merkte ik dat Marie steeds vergeetachtiger werd en vaak een verwarde indruk maakte. We zijn dan uiteindelijk naar de geheugenkliniek gegaan, waar ze de diagnose dementie kreeg. Sindsdien is ons leven langzaamaan veranderd. De rollen werden omgekeerd. Het huishouden kwam stilaan op mijn schouders terecht, omdat Marie telkens minder taken zelfstandig kon uitvoeren. Ik heb veel bijgeleerd over huishoudelijke taken’, lacht Gaston. ’Koken is echter niet aan mij besteed. Elke dag wordt een warme maaltijd aan huis geleverd, dat is een gemak. Daarnaast kan ik terugvallen op de thuisverpleegkundige en de poetshulp. Zij nemen heel wat werk uit handen. De thuisverpleegkundige komt elke ochtend langs voor het ochtendtoilet. Overdag zorg ik voor Marie: ik smeer haar boterham, begeleid haar naar de badkamer,… En ook ’s avonds help ik haar omkleden voor de nacht. Onze zoon staat trouwens altijd voor ons klaar en helpt me bijvoorbeeld met de administratie, wat een geluk dat ik op hem kan rekenen‘, vertelt Gaston dankbaar.

‘Ik zorg graag voor mijn vrouw, ik doe dat met hart en ziel. Natuurlijk zijn er ook dagen waarop het allemaal iets minder gaat. We kunnen bijvoorbeeld geen gesprekken meer voeren zoals vroeger. Dat valt me soms zwaar. Daarnaast zijn er veel sociale contacten weggevallen. Ik ga wel nog verschillende keren per week eens een babbeltje slaan of een kaartspel spelen met enkele vrienden. Dat doet me deugd.'

'Ik besef dat er een tijd zal komen dat ik de zorgen voor Marie niet meer kan dragen’, gaat Gaston verder. ‘Maar ik wil niets liever dan nog zo lang mogelijk samen in ons appartement wonen. Zo lang mijn eigen gezondheid het toelaat, wil ik graag voor haar zorgen. Zij is en blijft de liefde van mijn leven.’