Dag van de Mantelzorger op 23 juni

Gepubliceerd op dinsdag 9 juni 2020 10.37 u.
De dienstencentra van Genk hadden een heuse 14-daagse voor de mantelzorger gepland maar door corona kunnen de activiteiten niet doorgaan. Daarom komt er een grote dankjewelactie in het straatbeeld van Genk voor onze mantelzorgers.

MANTELZORG: Leyla doet het al de helft van haar leven

Zorgen voor iemand in de naaste omgeving is iets dat veel mensen gewoon doen. Voor je partner, ouders, een familielid, vriend of kennis. Is die zorg langdurig en ben je er vele uren per dag of week mee bezig, dan ben je een mantelzorger. Leyla (44) is er meer dan 20 jaar geleden ingerold, toen haar vader ziek werd.

“Ik was de laatste die nog thuis woonde, in een gezin van zes kinderen. Dus was het evident dat ik de zorg voor papa op mij nam. Na zijn dood was mijn moeder, na veel tegenslagen, somber en neerslachtig geworden. Dus moest ik voor haar zorgen.¬†Ondertussen had ik wel mijn eigen stek, maar omdat de zorg voor mama zo intensief werd, ben ik tijdelijk bij haar ingetrokken. Ik maak haar ontbijt, doe het huishouden, administratie, de boodschappen en leg haar ’s avonds in bed. Mama heeft veel zorg en toezicht nodig, maar ik blijf het met veel liefde doen zolang als ik kan.”

PLANNING

Als Leyla gaat werken of gewoon eens weg wil, vergt dat een hele planning. “Als ik ga werken, zorgt een van mijn zussen voor het middageten. Zij zorgen er ook voor dat ik toch een sociaal leven heb of zelfs eens op reis kan gaan.” Maar Leyla heeft ook al heel wat moeten opgeven door de zorg voor haar ouders op zich te nemen. “Ik had graag verder gestudeerd om een A1-diploma te halen, dat heb ik helaas niet kunnen doen. Maar ik ben tevreden met m’n leven, ik heb altijd kunnen werken.”

ERVARING DELEN

Omdat ze al de helft van haar leven voor haar ouders zorgt, weet Leyla perfect waar ze¬†moet zijn voor professionele ondersteuning. “Ik informeer me bij de huisarts, de mutualiteit of de verpleegster die dagelijks over de vloer komt. En ik weet dat ik bij de stad Genk terechtkan voor o.a. een mantelzorgpremie. Informatie uitwisselen is ook heel belangrijk, en dus zijn de bijeenkomsten waar ik met lotgenoten in dezelfde situatie mijn ervaringen kan delen heel welkom en nuttig. Ik kijk er weer naar uit.”

DAG VAN DE MANTELZORG

Op 23 juni 2020 is de Dag van de Mantelzorg. Wij willen dan ook alle mantelzorgers van harte danken voor hun inzet en liefdevolle aandacht!

Wil je meer weten over het beleid rond mantelzorg of de diensten waarop je een beroep kan doen?
Meer info: 089 65 58 31
www.genk.be/mantelzorgbijeenkomsten