Dag van de Wetenschap - Van laserlabyrint tot robotraces

Gepubliceerd op donderdag 23 november 2023 10.14 u.
Persbericht van 23 november 2023

Verwonder je in wetenschap in Genk

Tijdens de Dag van de Wetenschap op 26 november kan jong en oud kennismaken met de eindeloze mogelijkheden van wetenschap, technologie en innovatie in Genk.
Stad Genk zet fors in op wetenschap en stimuleert hierin het talent bij jongeren.
De Cosmodrome in Kattevennen en EnergyVille en T2-campus op Thor Park, zetten de deuren open. Er zijn workshops, demo’s, lezingen en andere activiteiten.

STEM-talent

"Genk heeft een vruchtbare bodem voor innovatie,” zegt Anniek Nagels, schepen van Talentontwikkeling. “Dat kan je tijdens de Dag van de Wetenschap van dichtbij komen beleven. De T2-campus is werkelijk dé techtalenthub voor techniek en technologie. Vanop deze locatie zet de stad ook volop in op het STEM-talent bij kinderen en jongeren.”

Leuke doe-dingen

Op 26 november zijn niet alleen gezinnen met kinderen hier welkom, maar iedereen die de wetenschappelijke honger wil stillen. De T2-campus heeft immers een mooi programma uitgewerkt met de partners SyntraPXL, VDAB, EducaThor, PlastIQ en de Technologiebende.

“Hier is ruimte om te experimenteren met onder meer virtual reality, drones, robotraces en allerlei wetenschappelijke proefjes, ook in de interactieve belevingsruimte van TECHville. En er zitten nog meer leuke doe-dingen bij”, verklapt schepen Nagels. “Want je kan hier je eigen gsm-houder gieten of een leuk gezinsportret laten maken. Inschrijven hoeft niet!”

Creatieve geesten

Ook de indrukwekkende gebouwen van EnergyVille zijn die dag te bezoeken. Van hieruit werken dagelijks heel wat wetenschappers aan de technologie van de toekomst. Bezoekers kunnen hun eigen pad uitstippelen door de labo's en ook hier kunnen kinderen hun creatieve geesten aanscherpen in verschillende workshops. Voor het volwassen publiek zijn er tal van inspirerende wetenschappelijke vertellingen en docufilms die inzicht geven in het onderzoek dat hier gevoerd wordt.

Ruimtevaart

“In de Cosmodrome in Kattevennen word je dan weer wijzer over alles wat met de ruimte en ruimtevaart te maken heeft. Heel wat van onze dagelijkse producten en toestellen vinden hier hun oorsprong”, vervolgt schepen Karel Kriekemans, bevoegd voor Jeugd en Toerisme en Evenementen. “Het planetarium schotelt je onder meer een indrukwekkende Science show voor met knappe demonstraties. In de workshop ruimtetechnologie leren kinderen spelenderwijs hoe laserstralen zichtbaar worden en gaan ze de slag in een laserlabyrint. Ook een bezoekje aan de sterrenwacht, rakketten lanceren, de expo ‘De Oerknal’, de 360┬░ planetariumshows zijn altijd het doen waard!”

Praktisch:
Dag Van de Wetenschap op 26 november 2023
11 tot 16 uur op Thor Park.
10 tot 17 uur in Cosmodrome Kattevennen.
Alle activiteiten zijn gratis en inschrijven hoeft niet (behalve de 360┬░ shows in Kattevennen).

Het volledige programma vind je op genk.be/dagvandewetenschap