Dag van de Wetenschap: stil je honger naar wetenschap in Genk

Gepubliceerd op woensdag 23 november 2022 10.42 u.
Persbericht van 23 november 2022

Op 27 november is het Dag van de Wetenschap. Die gaat na twee online edities opnieuw live door. In Genk kan je je wetenschappelijke honger stillen in de Cosmodrome, de T2-campus, Thor Central en EnergyVille. Wie benieuwd is naar drones, ruimtevaart, programmeren of hernieuwbare energie kan zijn hart ophalen in een hele resem leuke en leerrijke activiteiten.

Ruimte & robots

“Genk loopt over van innovatie,” zegt burgemeester Wim Dries. “Dat kan je tijdens de Dag van de Wetenschap van dichtbij beleven. Door een kijkje te nemen achter de schermen, ondervind je hoe de wetenschap van de toekomst zich ontwikkelt op plekken als EnergyVille of de T2-campus.”
De organisatoren hebben een aanbod voor alle leeftijden uitgewerkt. Zo kan je in Thor Central een lezing op kindermaat volgen over hoe energie tot stand komt. De T2-campus pakt traditiegetrouw uit met een gevarieerd programma, gaande van wetenschappelijke proefjes, over virtual reality games tot robotraces. “In TECHville laten we jongeren STEM beleven,” vervolgt burgemeester Dries. “We dagen hen uit om met behulp van technologie samen te werken aan een slimme en duurzame stad. Ze ontdekken er hoe windmolens en zonnepanelen werken, of hoe je je huis slimmer kunt maken met domotica.”
“In de Cosmodrome word je dan weer wijzer over alles wat met de ruimte en ruimtevaart te maken heeft,” vervolgt schepen Karel Kriekemans, bevoegd voor Toerisme en Evenementen. “Het planetarium schotelt je onder meer een indrukwekkende Science show voor, en een workshop ruimtevaarttechnologie voor kinderen. Want wist je dat heel wat producten die wij alledaags vinden oorspronkelijk ontwikkeld werden voor de ruimtevaart?”

Frank Deboosere

Het peter- en meterschap van de Dag van de Wetenschap is dit jaar weggelegd voor weerman Frank Deboosere en Angelique van Ombergen van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Zij zakken af naar het Genkse Thor Park en brengen in de namiddag een bezoek aan EnergyVille en de T2-campus, waar ze zullen deelnemen aan enkele activiteiten.
“Wetenschap zit verweven in alle aspecten van ons leven,” besluit burgemeester Wim Dries. “De Dag van de Wetenschap is de uitgelezen manier om kinderen, tieners én volwassenen te laten kennismaken met de eindeloze mogelijkheden. Natuurlijk willen we ook dáár Genk op de eerste rij hebben.”

Praktisch

  • www.genk.be/dagvandewetenschap
  • De meeste activiteiten zijn gratis.
  • Frank Deboosere en Angelique van Ombergen zullen tussen 13.45 en 15.15 uur op de T2-campus zijn. Daarna gaan ze naar EnergyVille.