Dag van de zorg op Portavida

Gepubliceerd op maandag 25 april 2022 16.15 u.
Op zondag 15 mei is het de Dag van de Zorg, een dag om professionele zorgverleners, vrijwilligers en mantel-zorgers in de kijker te zetten. In Genk openen organisaties op Portavida hun deuren voor een inkijk achter de schermen. Michel Bortels en Jos Aben geven meer uitleg bij het concept Portavida.
POORT TOT HET LEVEN

Het concept Portavida, dat 'Poort tot het leven' betekent, ontstond eind jaren '90. Het stadsbestuur zag toen een toekomst in één grote welzijnscampus waar allerlei diensten in zorg en welzijn samenkomen. En dit op een symbolische plek: de site van het oude Sint-Jansziekenhuis.
"Vandaag is de campus zo goed als klaar en dat kunnen bezoekers op 15 mei ontdekken", zegt Michel Bortels, manager op Portavida. "Niet alleen het OCMW van Genk, wat nu Sociaal Huis Portavida heet, heeft hier een plek. Hier zijn een 25-tal organisaties actief in welzijn en zorg. Ze werken met professionals maar ook met veel vrijwilligers. Denk hierbij aan zorg voor ouderen, zorg voor personen met een handicap, pleegzorg en geestelijke gezondheidszorg. Ook de Genkse kinderopvang en sociale huisvestingsmaatschappijen zijn hier aanwezig."

SAMENWERKING

Voor alle partners en organisaties op Portavida is, naast het feit dat ze hier fysiek samen aanwezig zijn, ook de samenwerking een grote troef. "We hebben hier bijvoorbeeld een Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO) dat een samenwerking is tussen het Sociaal Huis Portavida, het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) en de ziekenfondsen. Dit zorgt ervoor dat kwetsbare mensen, die bijvoorbeeld in armoede leven of psychische problemen hebben, zonder omweg bij de juiste hulp geraken", verduidelijkt Michel.

QUALITY TIME

Ook voor Jos Aben, algemeen directeur van Zorgbedrijf Ouderenzorg Genk (ZOG) waartoe woonzorgcentrum Toermalien behoort, is de samenwerking belangrijk. "Toermalien werkt samen met In-Z, hier ook op site gevestigd. Zij zorgen ervoor dat werkzoekenden onze medewerkers in het woonzorgcentrum bijstaan. Ze helpen met de maaltijden en de verzorging, slaan een praatje of lezen de krant met bewoners. Ze bieden hen een stukje quality time. Een ander voorbeeld is de samenwerking met strijkatelier van vzw Alternatief die hier de was doen voor en met de bewoners."

VEEL VACATURES

Na enkele moeilijke coronajaren kan Portavida eindelijk openbloeien tot dé welzijnscampus voor de Genkenaar. "Maar we hebben nog veel meer plannen", verzekert Michel. "We willen van Portavida ook een kenniscentrum maken. We brengen nu al verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis en Toermalien samen in vormingen en workshops. Tegelijk zetten we flink in op het welbevinden van de 1100 werknemers op de campus. Dat doen we onder meer via burnoutpreventie en jobtrajecten. We investeren in de juiste persoon, op de juist plek. Dat is nodig want hier zijn nog heel wat open vacatures. Daarover kan je trouwens ook meer info krijgen tijdens de opendeurdag."

AUTOLUWE SITE

Wie Portavida op 15 mei bezoekt, zal merken dat dit een groene, autoluwe campus is met mooie wandel- en fietspaden die aansluiten op het centrum en het Molenvijverpark. Werknemers én bezoekers worden gestimuleerd om met de fiets te komen. "Hier is zelfs een fietspunt waar je terecht kan voor herstellingen en tweedehandsfietsen. Het ligt naast het Grand Kaffee Portavida dat trouwens ook een fietscafé is."

Minder auto's is uiteraard ook aangenamer voor de bewoners van de appartementsgebouwen. Auto's worden bovengronds zoveel mogelijk geweerd door ze ondergronds of aan de Europalaan op wandelafstand te laten parkeren. Uiteraard heeft wie minder mobiel is altijd vlot toegang tot de campus. Aan de Weg naar As -zijde ligt de vernieuwde bushalte waar bezoekers veilig kunnen op- en afstappen. "We maken onze site elke dag nog mooier", verzekert Michel. "Binnenkort komen er nog nieuwe speeltuigen en buitenfitnesstoestellen. Je zal zien dat de site erg veranderd is. Iedereen is welkom!"

Dag van de Zorg op 15 mei van 10 tot 17 uur

Lees meer over activiteiten, deelnemers en bereikbaarheid van Portavida op 15 mei