Dapper op de fiets, dankzij de Fietsschool van Genk

Gepubliceerd op woensdag 30 januari 2019 16.55 u.
Zijn er echt mensen die nooit hebben leren fietsen? Ja, dat klopt! Fietsen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Reem (37) waagde haar kans en doet hier haar verhaal samen met fietsbegeleidster Karen Ziembicki van het Vrouwencentrum. Nieuwe lessen starten in februari!
Reem, we kunnen het ons bijna niet voorstellen dat er mensen zijn die niet kunnen fietsen. Hoe zit dat bij jou?

Reem: “Ik kom uit Gaza in Palestina. Los van het feit dat fietsen daar niet ingeburgerd is, is het er ook niet vanzelfsprekend. Er zijn daar geen wegen of fietspaden en het is er ook helemaal niet veilig. Toen ik twee jaar geleden in België aankwam had ik drie wensen: kunnen fietsen, mijn apothekersdiploma en kunnen autorijden. De eerste twee zijn al gelukt, autorijden leer ik nu.”

Hoe ben je dan bij de fietsschool terechtgekomen?

Reem: “Ik zag vorig jaar een berichtje op de facebookpagina van het Vrouwencentrum en heb mij meteen ingeschreven. Het was immers mijn droom om tegen de zomer met mijn twee kinderen naar Bokrijk te kunnen fietsen. Dat heb ik dus kunnen afvinken van mijn bucketlist!

Wat vind je zo fijn aan fietsen?

Reem: “Het geeft je een enorm gevoel van vrijheid. Alleen al de gedachte dat ik erop kan springen wanneer ik wil, maakt me blij. De kinderen hebben elk een fiets van de Fietsbieb en dat is ook hun vrijheid, om zondags naar de scouts te gaan bijvoorbeeld. Ze zijn nu heel trots op mij en we kunnen meer dingen samen doen.”

Is het moeilijk om te leren fietsen? Waarop heb jij het meeste moeten oefenen?

Reem: “Voor mij was dat het evenwicht. Je bent wat ouder en natuurlijk iets meer bang om te vallen. Gelukkig zijn de lessen heel stapsgewijs gegaan en heeft Karen onze groep uitstekend begeleid.”

Karen: “De lessen verlopen inderdaad in fases. We beginnen met de basis zoals de onderdelen van een fiets, wandelen met een fiets naast je, evenwicht houden op een fiets. Eens het evenwicht gevonden is, gaan we pas de pedalen gebruiken. Daarnaast krijgen de deelnemers ook uitleg over de verkeersregels en verkeersborden. Daarna gaan we pas oefenen in een beschermde omgeving en in het echte verkeer. De lessen gaan door aan KRC en Thor Park.”

Zijn het allemaal oudere dames of hoe is de groep samengesteld?

Karen: “Het is een heel verschillende groep in leeftijd en nationaliteiten. De leeftijd varieert tussen 20 en 60 jaar. Dat gaat van Turkse tot Marokkaanse en Italiaanse dames, maar ook Belgische. Sommigen wonen hier al heel hun leven maar hebben nooit echt leren fietsen.”

Reem: “Ik dacht eerlijk dat ik te oud ging zijn als dertiger maar dat is absoluut niet zo! Ik raad het iedereen aan. Je bent nooit te oud. Het is trouwens een fijn gezelschap. Je houdt er altijd wel kennissen of vriendinnen aan over.”

Wil je zelf meedoen of ken je mama's, zussen, tantes of vriendinnen of kennissen die fietslessen nodig hebben? Nieuwe lessen starten vanaf 19 februari 2019 
Lees hier alles over de lessen en hoe je moet inschrijven. 

Meer weten over de activiteiten van het Vrouwencentrum van Genk?

Volg het Vrouwencentrum op Facebook of lees hier meer.