De 22: 'Samenleven is een werkwoord'

Gepubliceerd op zaterdag 25 maart 2023 15.09 u.
Een tijd geleden kregen 5000 inwoners uit Genk een gouden ticket in de bus. Hiermee konden ze deelnemen aan een dialoog rond samenleven in onze stad. 221 Genkenaren gingen hierop in en daaruit werd een groep van 22 gekozen.

EEN OPEN GESPREK

Toen Viktor, Ibrahim en Lieve het gouden ticket in de brievenbus kregen, wisten ze niet goed wat te verwachten van deze uitnodiging. Toch twijfelden ze geen moment om mee te doen. Ze stapten mee in een groep van 22 Genkenaren; divers in culturele achterrond maar ook in leeftijd.

In februari gingen ze enkele keren in dialoog met elkaar en met het stadsbestuur. Samen zochten ze naar antwoorden op de uitdagingen die het samenleven in Genk met zich meebrengt. En daar zijn ze naar eigen zeggen sterker en opener uitgekomen.

"Vereerd dat ik mocht meedoen" - Viktor

“Ik ben echt vereerd dat ik mocht deelnemen” glundert Viktor. Hij behoort met zijn 21 jaar tot de jongsten van het gezelschap van ‘de 22’. De dialoogmomenten heeft hij ervaren als warme familiebijeenkomsten. “Heel frappant hoe verschillend we zijn en toch allemaal hetzelfde willen: samenleven in een stad met begrip en respect voor anderen, als één hechte familie als het ware. Ik woon nog maar pas in Genk maar ik merk hier veel goede vibes bij mijn gespreksgenoten!”

"We werden goed begeleid"- Ibrahim

Dat voelt ook Ibrahim, die al heel lang in Genk woont. “Als je mij op straat zou vragen wat er nodig is om goed samen te leven, had ik misschien niets kunnen zeggen, of toch niet zoals we het hier in openheid kunnen vertellen. Knap hoe de stad dit organiseert en ons betrekt. De gesprekken waren intens maar we werden goed begeleid”, getuigt hij.

"Je moet je durven smijten" - Lieve

“Ik ben blij dat ik hieraan meegewerkt heb”’, zegt ook Lieve. “Je moet je soms ook eens durven smijten”, lacht ze. “Ik heb wel het gevoel dat hier geluisterd wordt en dat er iets met onze inspanningen zal gebeuren.”

En verder?

De eerste fase van het participatietraject ‘de 22’ is afgerond. De dialooggesprekken worden nu verwerkt en meegenomen naar het Genks samenlevingsbeleid. Binnenkort verneem je er meer over in 3600 en andere stadskanalen.

Wil je ondertussen meer weten over het verloop?

Lees meer