De eerste vier overeenkomsten voor het Burgerbudget ondertekend

Gepubliceerd op maandag 1 november 2021 8.12 u.
Persbericht van 1 november 2021

Op vandaag worden de eerste vier overeenkomsten voor het ‘Burgerbudget Genk’ ondertekend. De organisaties krijgen nu 2 jaar de tijd om hun project verder te realiseren. Het ‘Burgerbudget Genk’ geeft Genkenaren de kans om nieuwe initiatieven te realiseren in hun wijk, buurt of stad. Meer dan 5.800 Genkenaren stemden mee voor hun favoriete projecten. 19 projecten werden geselecteerd.

Het voorbije voorjaar konden Genkenaren een voorstel indienen voor het ‘Burgerbudget Genk’. Stad Genk maakte 1,5 miljoen euro vrij voor Genkenaren die een project willen realiseren in hun wijk, buurt of stad. In het totaal werden er 178 ideeën ingediend. 19 projecten werden gekozen op basis van criteria die beantwoordden aan de thema’s waarin projecten voorgesteld konden worden: armoede en sociale ongelijkheid, duurzaamheid en klimaat, talentontwikkeling.

“De verantwoordelijken van de projecten ‘Een thuis voor iedereen’, ‘Minewine’, ‘Digital Optimum’ en ‘Talenttuin van Winterslag’ zetten hiermee een nieuwe stap in de realisatie van hun initiatief voor hun buurt, wijk of stad. Ze krijgen nu twee jaar de tijd om hun project te realiseren. Wij kijken alvast uit naar de resultaten” vertelt schepen van participatie Alessandro Cucchiara.

Een thuis voor iedereen

Het project ‘Een thuis voor iedereen’ wil mensen een noodopvang bieden op momenten dat ze bij de overheidsinstellingen niet terecht kunnen. Dit om te voorkomen dat in Genk iemand de nacht op straat door zou moeten brengen. De opvang is tijdelijk, tot er doorverwezen kan worden naar bevoegde diensten. “Niemand zou genoodzaakt moeten zijn om op straat te moeten slapen. Helaas blijkt uit de cijfers dat er in Limburg toch 1217 mensen nood hebben aan dit type noodopvang” aldus schepen Alessandro Cucchiara.

Minewine

Dit project beoogt de aanleg van een wijngaard op één van de terrils van Genk. Via sociale tewerkstelling willen de organisatoren een authentieke Genker ‘mijnwijn’ maken. Voor de aanleg en het onderhoud van de wijngaard worden opleidingstrajecten opgezet voor personen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, om hen op te leiden tot ‘wijnwerker’. Wim Dries: “Onze mijnterrils vormen het ideale terroir voor wijnbouw. Hiermee kunnen we als Genk een voortrekkersrol spelen voor Vlaanderen. Het is mooi om te zien hoe ons verleden ons nu letterlijk vruchten kan geven voor de toekomst. Daarnaast baseert het concept zich op een biologische teelt, wat perfect past binnen onze visie als ‘groene stad’.”

Digital Optimum

Het project ‘Digital Optimum’ van vzw Optimum Limburg focust zich voornamelijk op leerlingen die voldoen aan de gelijke onderwijskansen-criteria van Limburgse mijngemeenten. Tijdens workshops leert men de nodige digitale competenties en vaardigheden die ze onmiddellijk kunnen toepassen in hun dagelijks leven. De leerlingen kunnen zich o.a. inschrijven voor blind typen, programmeren, techniek, fotografie, grafische vormgeving, beeld- en geluidstechniek, etc…

Talententuin van Winterslag

“Stad Genk zet al jaren in op talentontwikkeling. We zijn daarom heel blij met initiatieven zoals de ‘Talententuin van Winterslag’” benadrukt burgemeester Wim Dries. Schepen Alessandro Cucchiara vult aan: “Winterslag telt heel wat waardevolle talenten. Talenten die helaas nog te vaak onbenut blijven of zelfs verloren gaan. De organisatie van ‘Talententuin van Winterslag’ wil via dit project de jongeren ondersteunen in hun talentontwikkeling en de ontwikkeling van hun verantwoordelijkheidszin. Ze willen de jeugd stimuleren tot actief burgerschap waarbij al hun talenten worden gebruikt in functie van hun wijk, stad of bredere samenleving,… en zo ook aan hun eigen toekomst.”

MEER INFO

Meer informatie over de 19 gekozen projecten voor ‘Burgerbudget Genk’ vind je op https://burgerbudgetgenk.be