De Genkse beiaard op zoek naar nieuwe melodie

Gepubliceerd op woensdag 2 maart 2022 9.31 u.
Persbericht van 2 maart 2022

Hoog in de kerktoren van Genk centrum hangen de 52 klokken van de beiaard. Dagelijks wordt de uurslag aangekondigd door een korte melodie. Het Genkse stadsbestuur is op zoek naar een nieuw deuntje voor haar beiaard en daagt hiervoor alle muzikale en creatieve Genkenaren uit.

In oktober 1944 legde een Amerikaans bombardement per vergissing het stadscentrum van Genk in puin. Ook de Sint-Martinuskerk werd zwaar getroffen. De kerk werd gesloopt en tussen 1950 en 1953 heropgebouwd, met een toren waarin ruimte voorzien werd voor een beiaard. In 1960 werd de huidige beiaard geïnstalleerd: 52 klokken met een gezamenlijk gewicht van meer dan 11,5 ton.

“Sindsdien is onze beiaard niet meer weg te denken uit het stadscentrum.” vertelt An Lommelen, die samen met Wim Van den Broeck de opdracht als stadsbeiaardier vervult.

Geschikt voor iedere melodie

Naast klassieke melodieën is zowat elk lied geschikt om te bewerken voor de beiaard. Zo klonken nummers van Metallica, The Pixies en Noordkaap al over Genk centrum.

In 2018 componeerden Genkenaren al melodieën, waarvan er vandaag nog steeds één afgespeeld wordt op iedere uurslag van de dag.

Schepen van Cultuur Anniek Nagels vertelt: “We beslisten ook om een nieuwe speelmodule te installeren waardoor wel tot 100 verschillende melodieën automatisch kunnen afgespeeld worden op de beiaard. Dat betekent niet dat onze stadsbeiaardiers vanaf nu niet meer de toren moeten beklimmen. De live beiaardbespelingen vanuit de toren, bijvoorbeeld tijdens de wekelijkse donderdagmarkt en bij feestdagen, gaan gewoon door.”
“Wij zijn enthousiast over de nieuwe automaat, zeker omdat we nu flexibeler zijn in het vervangen van een melodie.” vult An aan. “Maar het bespelen van de beiaard, waarbij we meer expressie in de muziek kunnen brengen, blijft toch de hoofdzaak!”

Nieuwe melodie

Na drie jaar is het tijd voor een nieuwe melodie. Ook nu gaat de stad weer op zoek naar lokaal muzikaal talent dat graag zijn of haar eigen gecomponeerde melodie minimaal een volledig jaar over de Genkse binnenstad wil laten klinken. In de Genkse Academie Muziek, Woord en Dans werd alvast een oproep gelanceerd om enthousiaste leerlingen aan te zetten, maar de stad wil graag alle Genkenaren hiervoor uitnodigen.

Als jij dus jouw compositie aan alle Genkenaren wil laten horen, neem dan zeker deel aan deze unieke compositiewedstrijd!

Hoe deelnemen?

Maak een korte maar catchy compositie van 15 tot 20 seconden lang, speel ze in op eender welk instrument en bezorg ze in een midi of MP3 formaat samen met je naam en contactgegevens per mail aan beiaard@genk.be.

De stadsbeiaardiers kunnen ieders melodie herschrijven zodat deze geschikt wordt om op klokken te spelen, al dient men bij het componeren wel rekening te houden dat alle klokken even luid klinken bij de automaat, dus zachter of harder is niet mogelijk.

Omdat de klokken ook allemaal lang uitklinken, is het best om de compositie zeer helder te houden. Grote akkoorden met veel noten klinken dus niet zo goed.

Inzenden kan tot en met 1 april 2022 op beiaard@genk.be