De (h)eerlijke ontbijttafel van Koen Vanmechelen

Gepubliceerd op dinsdag 29 december 2020 14.43 u.
In 2021 is Genk 15 jaar Fair Trade Gemeente én bestaat de Oxfam Wereldwinkel in Genk 30 jaar. Om dit te vieren, tonen elke maand bekende gezichten hun engagement voor eerlijke handel in het straatbeeld. Kunstenaar Koen Vanmechelen geeft het startshot in januari.
Koen, waarom zet jij je schouders onder het Fair Trade verhaal?

Koen Vanmechelen: “Zelf ben ik, via mijn vele projecten, een kosmopoliet geworden. Ik zwerf als nomade de wereld rond. Ik zie hoe de wereld erg veranderd is met het internet en de smartphone. We leven in een grotere wereld. Of we het nu willen of niet, we moeten ook die wereld durven bekijken en onze bezorgdheden met elkaar delen. Met mijn projecten zoek ik aandacht voor mondiale uitdagingen zoals de gevolgen van monocultuur en het belang van (bio)diversiteit. De kip is hiervoor het ultieme symbool.”

Wat zijn de mondiale uitdagingen dan volgens jou? 

Koen Vanmechelen: “Ik heb zelf gezien en ervaren hoeveel lokale gemeenschappen steeds maar moeten afgeven. Het is hoog tijd om de wereld opnieuw in balans te brengen. De toekomst ligt in duurzaamheid. Duurzame producten met respect voor het lokale. Dit kan de wereld alleen maar ten goede komen.”

Hoe belangrijk is lokale voeding in jouw leven?

Koen Vanmechelen: “Lokaal aankopen, korte keten, eerlijke handel, … het zijn kleine, eenvoudige aanpassingen die een directe invloed hebben op de wereld. Een alternatief voor de ver doorgedreven industriële landbouw die landroof, migratie, oorlog en ellende voedt. Voedsel is leven en liefde. Eten is identiteit. De Fair Trade producten helpen je als consument de juiste keuzes maken.”

Wat voor lekkers uit de Fair Trade winkel mag er zeker op jouw ontbijttafel staan?

Koen Vanmechelen: “De crackers met sesam en de medjoul dadels vind ik zeer moeilijk te weerstaan. Die zal je zeker op mijn ontbijttafel terugvinden.”

Lees meer over het Fair Trade jubileumjaar 2021 op
www.genk.be/FairTradeGemeente
Heb je suggesties of wil je meer weten over het lokaal mondiaal beleid van stad Genk en Fair Trade? Dienst Diversiteit & Gelijke kansen T 089 65 42 35
www.genk.be/lokaalmondiaalbeleid