De kracht van sociaal ondernemen

Gepubliceerd op maandag 25 februari 2019 11.49 u.
Leerwerkplaats vzw De Sluis bestaat dit jaar 30 jaar en is al 20 jaar gevestigd in de Halmstraat in Genk. Destijds ontstaan als een vervolg op het Buitengewoon Secundair Onderwijs, is De Sluis nu een volwaardige leerwerkplaats die volop meedraait in de sociale economie.

Vzw De Sluis Leerwerkplaats is een opleidings- en tewerkstellingsinitiatief. Het is een van de vele Genkse organisaties actief in de sociale economie. Hier wordt de nadruk gelegd op competentie-ontwikkeling en doorgroeikansen naar een vaste job.

DUWTJE IN DE RUG

Sociale economie stelt mensen tewerk met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt. Ze zetten prima bedrijfsresultaten neer, maar hebben nood aan dat extra duwtje in de rug met goede begeleiding en omkadering. Ongeveer 1400 Genkenaren werken in deze bedrijven.

OPLEIDING OP MAAT

“Wie bij ons binnenkomt, krijgt een opleiding op maat. Hier leer je niet alleen een opdracht uitvoeren, maar ook hoe je moet omgaan met de machines en het onderhoud”, zegt Kim Cuypers, de coördinator van De Sluis.

ARTIKEL 60

Adham is een van de trainees die volgens het zogenaamde artikel 60 werkervaring komt opdoen. Voor hem is dit een goede manier om te integreren in de arbeidsmarkt. “Ik hoop na mijn opleiding bij De Sluis werk te vinden in een gelijkaardig atelier. Werken met deze machines ligt mij wel. Wat ik nu aan het doen ben? Ik maak de gaatjes in houten bedframes en daarvan maken ze springboxen”, lacht Adham.

VAN STANDAARD TOT DESIGN

“Sinds 2014 worden we heel wat minder gesubsidieerd. Dat wil zeggen dat we nu ook meer aansluiten bij de markteconomische trends”, legt Kim uit. “Wat we hier allemaal maken? Standaardproducten zoals grote bobijnen (haspels), maar ook veel maatwerk. Zo hebben we vorig jaar houten paviljoenen voor het Molenvijverpark gemaakt. We hebben kokers gemaakt voor een Antwerps museum, houtwerk voor designzitmeubelen in wachtruimtes en veel meer. Nu zijn we bezig met een metershoge wand voor een expo op C-mine. Maar we zijn ook best trots op onze bedboxen voor personen met een beperking, een van onze eigen projecten.

EXPERTISE VOOR BEDRIJVEN

Naast een leerwerkplaats wil De Sluis ook een partner zijn voor bedrijven die personeel zoeken. Houtbewerking is een knelpuntberoep en wij kunnen heel wat expertise bieden aan de sector”, besluit Kim.

Meer weten over sociale economie in Genk ?

Het stadsbestuur steunt de sociale economie. Opdrachten voor o.a. onderhoud van groen en speeltuinen, interne catering, poetsen en administratie worden indien mogelijk toegewezen aan deze lokale bedrijven. Wist je dat de stad ook bedrijven en zelfstandigen die gebruik willen maken van sociale economie ondersteunt met een kennismakingscheque? Meer info lees je hier.

Meer weten over De Sluis?

www.vzwdesluis.be