De letterlover: Pogingen iets van het leven te maken

Gepubliceerd op maandag 2 september 2019 15.46 u.

Vanaf deze editie van de Horizon starten we met een nieuwe rubriek ‘De letterlover’. Boekenwurm Ria Geurts geeft je voortaan in elke Horizon tips over boeken die het lezen meer dan waard zijn.

 

Van alle hobby’s die ik heb, is lezen wel mijn grootste passie. Maar waar ik vroeger ieder boek tot het einde wilde lezen, kan ik nu wel stoppen als het voor mij geen goed boek blijkt te zijn. Er gaat teveel tijd verloren omdat er zoveel goede boeken uitgegeven worden. Zoals deze, die ik onlangs las: ‘Pogingen iets van het leven te maken, het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 ¼ jaar’.

We mogen een jaar lang meelezen in het dagboek van Hendrik Groen. Hij geeft ons via zijn dagboekaantekeningen een realistische, maar humoristische kijk op het leven van ouderen in een verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord. Als lezer kunnen we meeleven met Hendrik en de medebewoners, met het verzorgend personeel en de directie, die eigen initiatieven van de bewoners niet verwelkomt. Hendrik laat er zich niet onder krijgen en wil nog wat beleven in de tijd die hem rest. Met een humoristische kwinkslag schrijft hij over zijn eigen ongemakken en die van anderen. Zelfspot en sarcasme, maar ook liefde, vriendschap en romantiek komen aan bod waardoor we zicht krijgen op een gevarieerde gemeenschap van senioren die in de herfst van hun leven staan. Het selecte clubje bejaarden “Omanido”, “oud maar niet dood”, door Hendrik opgericht, gaat op alternatieve uitjes zoals naar het Casino, workshops koken, initiatie Tai Chi tot verontwaardiging van jaloerse medebewoners. Hendrik Groen laat ons beseffen dat deze mensen ook nog iets willen beleven in hun leven en dat ze niet lijdzaam in een hoekje op hun dood zitten te wachten.

Auteur: Hendrik Groen

Uitgever: J.M. Meulenhoff

Nederlands
45e druk - 9789029090810 - november 2018
Paperback - 356 pagina's