De leukste foto's van Sociaal Welzijn van 2021!

Het voorbije jaar was het tweede op rij dat geplaagd door corona helemaal anders verliep dan we bij Sociaal Welzijn hadden gehoopt. Een hele reeks georganiseerde activiteiten moesten worden afgezegd of in de loop van de planning worden uitgesteld. Het enorme begrip van mensen die al sinds begin 2020 popelden om aan die activiteiten mee te doen, sprong misschien nog het meest in het oog. Samen kijken we graag terug op de beste foto's van dit moeilijke jaar. En hopen we dat 2022 beter wordt!

 

Hier vind je een overzicht van enkele hoogtepunten dit jaar. Lang niet alle activiteiten staan in dit overzicht, bijvoorbeeld omdat er geen foto's van werden gemaakt.

 

JANUARI

Genk Helpt en Verbindt bracht anderstalige Genkenaren die bij 'VriendENtaal' beter Nederlands leren in contact met vrijwilligers die kandidaat waren om een keer te gaan wandelen met wie zich eenzaam voelde. Chantal en Hafida getuigden daarover.

 

Enkele leden van de Adviesraad voor Personen met een Handicap testten voor de start van het vaccinatiecentrum in de Limburghal de toegankelijkheid.

 

FEBRUARI

Tijdens de week van de vrijwilliger bedankte de stad haar vrijwilligers met een kaartje. Vrijwilligers bewijzen dag in dag uit hun enorme meerwaarde en verdienen ieders respect!

 

MAART

Genk eindigde negende bij de VeggieChallenge, een initiatief om meer vegetarisch te koken. Memnune gaf het goede voorbeeld en riep iedereen op de uitdaging aan te gaan.

 

APRIL

Op 7 april werd de tentoonstelling met alle foto's en gedichten van Mijn Warm Genk, een foto- en poëziestrijd tussen jong en minder jong Genk, digitaal geopend.

 

MEI

Het verdiepingsteam van de Adviesraad 55+ overhandigde aan het college van burgemeester en schepenen tien acties voor meer impact op het armoedebeleid van de stad. De meeting waarin dat gebeurde, verliep noodgedwongen online.

 

Op 31 mei, de Werelddag zonder Tabak, werden het SportinGenk Park, het Vrouwencentrum, La Biomista en De Uitdaging rookvrije sites.

 

JUNI

Met de opening van Beweeg in Genk werd een jaar vol beweegactiviteiten voor 55-plussers gelanceerd.

 

De eerste beweegactiviteiten op het programma waren buitenfitness en nordic walking.

 

Op 24 juni werden de resultaten van het lokaal behoefteonderzoek bij medioren en senioren voorgesteld. Voor een lege zaal modereerde Andrea Croonenberghs de voorstelling, die onder anderen werd bijgewoond door de twee professoren die het onderzoek leidden. De live-uitzending werd door tientallen 55-plussers en professionals gevolgd.

 

JULI

In de zomermaanden werd er heel wat gewandeld in het kader van Beweeg in Genk.

 

In juli ontvingen de winnaars van de buitenquiz hun prijs. Met hun buitenquiz boden Okra Bokrijk en de Adviesraad 55+ heel wat medioren en senioren in het lastige voorjaar een boeiende activiteit aan, waarbij ze veilig uit hun kot konden komen en antwoorden moesten zoeken tijdens een leuke tocht door Bokrijk en de Maten.

 

AUGUSTUS

Ook in augustus waren er tal van ontspannende en leerrijke wandelingen voor onze medioren en senioren. Enkele voorbeelden:

 

De wandeling met veel uitleg over het leven van Jefke Tuf

 

De tocht in La Biomista

 

De wandeling op Schemmersberg

 

En die in de Stiemervallei

 

SEPTEMBER

Met golfen als beweegactiviteit van de maand wist Beweeg in Genk een heleboel 55-plussers aangenaam te verrassen.

 

Met een ingetogen samenzijn namen we afscheid van wie ons ontviel toen de coronamaatregelen een waardige laatste groet onmogelijk maakten.

 

Even kleurden de coronacijfers zo mooi dat de Adviesraad 55+ opnieuw 'live' samenkwam voor een algemene vergadering.

 

De officiële opening van het foto- en poëzieproject over de klimaatverandering voor medioren en senioren was een voltreffer: 36 Genkenaren stuurden samen 160 foto's en twaalf gedichten in.

 

OKTOBER

Met het tijdelijke optrekken van de coronamist werd de feestmaand voor medioren en senioren een voltreffer en een van de hoogtepunten van het jaar. Hier zie je beelden van een aantal activiteiten die in oktober werden georganiseerd, zoals brood bakken, nestkastjes bouwen, lippenbalsem en confituur maken, de dialectavond en de kookworkshop.

 

Met de muzikale voorstelling 'Houden van' werd de feestmaand officieel geopend. Ook de woonzorgcentra vierden mee, dankzij een livestream.

 

Op zijn tocht in een rolstoel naar de andere kant van het land hield Mario Sel op 29 en 30 oktober halt in Genk om de vele inspanningen in onze stad voor personen met een handicap te onderstrepen. Op 7 november bereikte hij de kust.

 

NOVEMBER

De toegankelijkheidsprijs ging dit jaar naar het Plantencentrum. Zij verdienden de prijs als Genkse bloemenzaak met het grootste hart voor personen met een handicap en de best aangepaste infrastructuur. 

 

De toeGENKelijk award nam de Adviesraad 55+ graag aan. De Adviesraad voor Personen met een Handicap roemde de laureaat voor de knappe samenwerking rond de inventarisatie van parkeerplaatsen voor personen met een handicap.

 

Tijdens DUOdag, een leerrijke doedag voor mensen voor wie de toegang tot de arbeidsmarkt niet altijd even open ligt, tankten enkele gemotiveerde medewerkers-voor-één-dag extra vertrouwen.

 

Het optreden van Bart Herman leek even niet te zullen plaatsvinden door de verstrengde coronamaatregelen. Groot was de opluchting toen bleek dat deze topper zijn performance toch aan de Genkse medioren en senioren kon aanbieden. 

 

Met kwispellezen leerden kinderen hun angst om voor te lezen te overwinnen door een tekst te lezen voor een hond.

 

 

DECEMBER

Hoewel verschillende kookworkshops werden gepland, kon uiteindelijk alleen de eerste in zaal Kempengalm doorgaan.

 

Op 22 december sloegen de Adviesraad voor Personen met een Handicap en de Adviesraad 55+ onder begeleiding van GoodPlanet de handen in elkaar om na te gaan hoe toegankelijk het Molenvijverpark is. De bevindingen van de vrijwilligers zijn later bruikbaar voor een verdere inclusie van alle Genkenaren in het Molenvijverpark.