De nieuwe uitdaging van Henk Hinsen

Gepubliceerd op dinsdag 16 juli 2019 8.47 u.

Henk Hinssen werd geboren in 1950 in ’s Hertogen Bosch en is in 1961 met zijn ouders in Genk komen wonen. Hij deed zijn middelbare studies elektronica, radio en televisie in Tongeren en werkte daarna gedurende 36 jaar als meet- en regeltechnieker bij ALZ in Langerlo (nu Aperam).


Sinds 1 september 1976 is Henk gehuwd met Grazyna Czajkowska. Ze hebben samen 2 kinderen, een meisje en een jongen. Twaalf jaar geleden kon Henk op 56- jarige leeftijd met brugpensioen gaan.

Zijn leven heeft na zijn pensionering een drastische wending genomen. ‘Als jonggepensioneerde had ik nog de behoefte om actief bezig te zijn en eventueel de opgedane kennis in elektronica en telecom als gepassioneerde radiozendamateur te kunnen doorgeven’, zegt Henk. Een radioamateur is iemand die wereldwijde radioverbindingen maakt over de korte golf, VHF-UHF-satellieten en zo meer. Zelf is Henk aangesloten bij de Noordoost Limburgse club waarover je meer informatie kan vinden via www.nolinfo.be. Ook in Midden-Limburg bestaat zo’n club.

Die clubs bieden in noodsituaties ondersteuning aan de hulpdiensten wanneer de normale communicatielijnen bij rampen niet of moeilijk werken.

Via een bevriend radioamateur is Henk in 2007 in een project van de internationale hulporganisatie ‘Cordaid Nederland’ in Burundi gestapt. Daar kon hij zich pas echt uitleven!
In 36 gezondheidscentra werden VHF radio’s en zonnepanelen geïnstalleerd evenals twee relaiszenders. Daardoor konden de dokters en verplegers informatie uitwisselen in een land waar nauwelijks andere communicatiemiddelen bestonden. Ook vier ambulances werden door deze mensen voorzien van zenders met de nodige antennes.

Na dat project is Henk als vrijwilliger de telecom gaan versterken bij Artsen zonder Grenzen in Brussel. Samen met andere vrijwillige radio-amateur-techniekers vormen ze een team dat de reparaties, programmaties van zendapparatuur en satelliettelefoons verzorgt.
Bovendien geven deze mensen ook ondersteuning voor het oplossen van telecomproblemen op het terrein, o. a. in Afrika en Azië. Daardoor is Henk al verschillende malen in de Democratische Republiek Congo , Burundi , Lesotho, Zuid Afrika , Malawi en Oeganda geweest. Aangezien de opleiding van lokale medewerkers erg belangrijk is, geven ze hen ook de nodige training.

Onze bewondering en felicitaties voor deze Genkenaar en zijn collega’s-vrijwilligers!

 

Klik hier om de volledige Horizon te lezen