De oudste kaartclub van Genk

Gepubliceerd op donderdag 4 juli 2019 10.27 u.
In het oudste hotel van Genk speelt de oudste kaartclub van Genk. Drie keer per week komen ze samen en dat houdt hen jong. “Je traint je geheugen en je bent in goed gezelschap, wat wil je nog meer!”, klinkt het hier. Om plezier te maken ben je nooit te oud, dat is duidelijk.

TROEF!

Het gaat er heftig aan toe als je op een vrijdagnamiddag hotel ‘t Hert in de Winterslagstraat binnenstapt. “Harten troef! En hopla, hier nog eens harten!”

“We spelen wiezen”, klinkt het in het koor. “Dit speel je met 52 kaarten en de aas is de hoogste kaart. Soms spelen we ‘twee tegen twee’, ‘een tegen drie’ of allemaal tegen elkaar. Je hebt geen vaste partner in het spel.”

FANATIEK

De club telt een zestal fanatieke kaarters. Hun gemiddelde leeftijd is 89 jaar. Jeanne is op haar 93ste voorzitster van de kaartclub. Ze is de drijvende kracht en houdt de boel bij elkaar. “De laatste vijf jaar hebben we zelden of nooit een kaartnamiddag gemist", zegt ze. "We zijn met vijf vaste kaarters en doorgaans komt iedereen drie keer per week. Nelly speelt het meest, want zij kaart ook buiten Genk.”

EEN BLONDJE

Het groepje kent elkaar al meer dan vijftig jaar. Gestart in café de Slagmolen, daarna naar café Meng en sinds drie jaar in ’t Hert. Gastvrouw Noke verzorgt haar kaarters goed. “Eerst een koffie en dan een lekker pintje of een blonde Grimbergen met wat kaasjes erbij. Noke legt ons echt in de watten”, plaagt Michel. “Mee kaarten kan niet want wie gaat er anders de klanten bedienen?”

GELUK

Over het geheim van een fijne kaartnamiddag zijn deze kaarters het volmondig eens. Je moet eerst en vooral geluk hebben en je moet je kopje erbij houden. Altijd weten wat er op tafel ligt!

“Het is een goede training voor het geheugen”, zegt Leon. “En ook het gezelschap is goed voor je moraal. Maar je moet altijd oppassen voor Nelly. Dat is een gewiekste, hoor!”

“Ik riskeer veel”, geeft Nelly toe, “maar ik heb vaak veel geluk met de kaarten.”

GROF GELD

En spelen deze kaarters ook voor geld? “Uiteraard, maar niet voor grof geld,” lacht Jeanne. “10 cent voor een juiste slag. Met wat geluk kan je op een middag 5 euro verdienen.”

“Maar je kan ook serieus verliezen,” vult Michel aan. “Op een slechte dag ben ik ooit eens 7 euro verloren!”

KAARTEN GEZOCHT!

“Mijn schoonzoon zet soms een oproep voor meer kaarters in de krant. Veel horen we daar niet van. Een keertje belde een man uit Kermt die met de fiets tot Genk wou komen", lacht Jeanne. "Maar mocht er iemand mooie speelkaarten hebben, dan mag je die altijd wel naar ons brengen. Wij zijn hier elke dinsdag, woensdag en vrijdagnamiddag van half twee tot zes!”, verzekert ze

Om samen plezier te maken ben je nooit te oud!

Een spelletje kaarten, een balletje gooien met de petanqueclub of een partijtje schaak? Of liever alle remmen los en zingen bij een koor? In Genk kan je veel doen! Kijk hier voor alle informatie over het rijke verenigingsleven in Genk.