De parel van

Gepubliceerd op vrijdag 5 april 2019 15.31 u.
Onze stad grossiert niet alleen in cultureel en onroerend erfgoed. Ze koestert in haar schoot ook tal van evenementen, optochten en culturele blijvers die haar op de kaart hebben gezet en haar plaats daarop nog elke dag bevestigen. In zulke weelde loop je zelfs als Genkenaar weleens verloren.

Onze stad grossiert niet alleen in cultureel en onroerend erfgoed. Ze koestert in haar schoot ook tal van evenementen, optochten en culturele blijvers die haar op de kaart hebben gezet en haar plaats daarop nog elke dag bevestigen. In zulke weelde loop je zelfs als Genkenaar weleens verloren. Daarom presenteren we je voor elke maand een parel in Genk: een verrassende tip voor een ontspannend bezoek of een leuke uitstap in onze stad.

Mei

De parel van René Lenaerts: De O-parade

Welke rol speel je zelf in de O-parade?

René: Als lid van het feestcomité van de Grotestraat ben ik al in de optocht aanwezig met een praalwagen sinds het begin. En het blijft even heerlijk als vroeger: na al het werk aan de wagen eindelijk op 1 mei door de straten van een uitgelaten stad trekken.

 

Wat doet de O-parade met jou?

René: De O-parade staat voor mij symbool voor de lente, die mij weer een glimlach biedt na de lange winter. Die gedeelde vreugde in het hart van zo veel duizenden Genkenaren vindt zijn expressie in de blije optocht vol muziek en mooie praalwagens die de O-parade is.

 

Wat maakt het evenement zo uniek?

René: De uitgelaten mensen langs het parcours van de parade. De hele dag bulkt ook van de activiteiten: van de rommelmarkt heel vroeg in de morgen over de kermis en de stoet en het afsluitende vuurwerk.

 

O-parade: 1 mei – van 16 tot 18 uur

Stadscentrum; gratis

 

Juni

De parel van Liliane Michiels: Genk on Stage

Waarom is Genk on Stage voor jou een parel?

Liliane: Het is een gratis festival dat toegankelijk is voor iedereen en waar elke Genkenaar zijn muzikale gading kan vinden. De affiche lokt elk jaar opnieuw 100.000 mensen naar onze binnenstad. De organisatie van Genk on Stage slaagt er telkens weer in om het festival een voltreffer te laten zijn, drie dagen lang.

 

Is Genk on Stage enkel een aanrader voor muziekfans?

Liliane: Er is veel aandacht voor randanimatie, lekker eten en drinken en ambiance tussen gezellige terrasjes.

 

Welke bijdrage lever je zelf aan het evenement?

Liliane: Ik werk bij het secretariaat, dichtbij de mainstage. Daar probeer ik mensen wegwijs te maken, verdeel ik plannetjes en oordopjes. Kortom: wie zich afvraagt hoe hij of zij precies op een specifieke plaats op de feestlocatie moet geraken kan bij mij terecht.

 

Genk on Stage: 28-30 juni

Stadscentrum; gratis

 

Juli

De parel van Werner Vanhie: Noord-Zuid op de zondagsmarkt

Op welke manier ben je betrokken bij de organisatie?

Werner: Als lid van de Genkse Noord-Zuidraad probeer ik passanten op de markt uit te nodigen voor een babbel over het Zuiden.

 

Over welk onderwerp vertel je het liefst?

Werner: Samen met mijn partner Hilde ben ik in 2012 naar Nepal getrokken. We hebben daar ondervonden hoe moeilijk het leven voor sommige mensen is. Ondertussen staan we ook op de vakantiebeurs om mensen Nepal te leren kennen. Het land worstelt dan wel met heel wat armoede, maar heeft ook prachtige troeven in handen.

 

Welke boodschap breng jij tijdens de zondagsmarkt?

Werner: Wij willen de verbinding maken tussen de welvaart in ons eigen land en de problemen waarmee het Zuiden kampt. Wij verkopen eigenlijk niets, maar proberen op een leuke manier ideeën ingang te doen vinden bij de bezoekers van de markt en een forum op te zetten om hen te sensibiliseren. Vooral het oosten van Nepal heeft nood aan veel ondersteuning.

 

Noord-Zuid op de zondagsmarkt: 28 juli – van 9 tot 13 uur

Stadscentrum; gratis

 

Augustus

De parel van Guido Maesen: Wandeling tegen dementie

Waarom ben je fan geworden van de Wandeling?

Guido: Aangezien onze dochter in de organisatie zat, zijn we meteen ingestapt. Zelf hebben we de ziekte van dichtbij meegemaakt toen mijn schoonvader dement werd. In de jaren 70 werd er nog heel weinig gesproken over dementie. De wandeling zelf is ook heel leuk: je komt op plaatsen waar je nog nooit bent geweest. Zo trokken we onder andere al door de vallei van de Mombeek en bezochten we De Wroeter in Hasselt.

 

Waarom wordt er gewandeld tegen dementie?

Guido: We willen aandacht vragen voor de ziekte en geld inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek. Deelnemers aan de wandeling betalen 15 euro, maar krijgen daar veel voor in de plaats. Zo zijn er drie tussenstops met hapjes en drankjes en zelfs warm eten aan het einde van de wandeling. Het overige geld komt van sponsors. Vorig jaar bracht de actie zo’n 8000 euro op.

 

Wat maakt de Wandeling tegen dementie zo uniek?

Guido: De unieke samenwerking tussen een bijzonder enthousiaste organisatie en een dankbaar en talrijk wandelaarspubliek. De eerste wandeling in 2016 lokte 200 wandelaars. Vorig jaar waren er dat al 500. Dan weet je genoeg: deze gevarieerde wandeling met een hart voor mensen met dementie heeft de wind in de zeilen.

 

Wandeling tegen dementie (8,5 km): 11 augustus

Vertrekken: tussen 9 en 14 uur aan zaal Kempengalm in Zwartberg (Nieuwe Kempen 52/1)

Volwassenen: 15 euro; kinderen jonger dan 12 jaar: 7 euro

Ook niet-wandelaars zijn welkom: er worden tal van activiteiten en kinderanimatie voorzien.