De parel van september-oktober 2019

Gepubliceerd op dinsdag 13 augustus 2019 13.37 u.

Onze stad grossiert niet alleen in cultureel en onroerend erfgoed. Ze koestert in haar schoot ook tal van evenementen, optochten en culturele blijvers die haar op de kaart hebben gezet en haar plaats daarop nog elke dag bevestigen. In zulke weelde loop je zelfs als Genkenaar weleens verloren. Daarom presenteren we je voor elke maand een parel in Genk: een verrassende tip voor een ontspannend bezoek of een leuke uitstap in onze stad.

 

September

De parel van Jos Poelmans: Volle maanwandeling

Waarom wordt er gewandeld bij volle maan?

Jos: ’s Nachts openbaart zich in het bos een heel andere wereld. Alleen al de oriëntatie is ’s nachts helemaal anders. We zijn het gewoon om voornamelijk op onze ogen te vertrouwen. Dat moet je ’s nachts ten dele loslaten. Elke hoek van het bos lijkt dan hetzelfde. Dat is fascinerend. Ik vind het heerlijk om dat de wandelaars bij te brengen.

 

Hoe slaag je erin mensen wegwijs te maken in het donker?

Jos: Ik leer de wandelaars eerst dat ze hun ogen aan het donker moeten laten gewennen. Bij volle maan zie je veel meer dan je eerst vermoedt. Bovendien link ik graag naar hoe dieren kijken in het duister. Hun ogen zijn anders opgebouwd en ze zien minder kleuren, maar beter in het donker. Bovendien wemelt een donker bos van actieve dieren die je anders niet ziet of hoort. Denk maar aan de bosuil met zijn magnifieke roep. En ook herten en everzwijnen duiken op wanneer hun vijanden slapen: bij valavond en het krieken van de ochtend.

 

Volle maanwandeling: zondag 15 september, van 20 tot 22 uur

Bezoekersonthaal Toegangspoort

2 euro per persoon; 5 euro per gezin

 

 

Oktober

De parel van Marcella Philips: Levensloop

Wat is Levensloop precies?

Marcella: Een event waarbij zoveel mogelijk mensen in beweging komen tegen kanker en teams een volledige dag met minstens één lid op de piste lopen, wandelen of fietsen. Mensen met kanker vechten ook 24 uur per dag tegen hun ziekte. Dat wordt op die manier gesymboliseerd. Dit jaar is Levensloop overigens aan zijn vijfde editie toe. Daar gaan we zeker iets speciaals van maken.

 

Hoe ben jij bij de organisatie van Levensloop terechtgekomen?

Marcella: Aanvankelijk miste Levensloop nog wat bekendheid en wist ik niet van het bestaan ervan af. Via een vriendin kwam ik met Levensloop in contact en ben ik begonnen als vrijwilliger. Op die paar jaren tijd heb ik het event enorm zien groeien.

 

Waarom is Levensloop meer dan een geldinzamelactie?

Marcella: De samenhorigheid tussen de verschillende teams van vechters en lopers maakt van Levensloop iets wat je moet hebben meegemaakt. Uiteraard wordt er wel geld ingezameld dat naar de strijd tegen de ziekte gaat. Maar in de schoot van Levensloop ontstaan ook mooie vriendschappen omdat mensen echt geraakt worden. Elk team van lopers krijgt aan het begin een vechter toegewezen. Het is ontroerend om te zien dat sommige teams het volgende jaar komen vragen om voor dezelfde vechter te mogen lopen. Levensloop is er voor iedereen. Ook mensen die niet meelopen, zijn welkom om zich door de bijzondere sfeer te laten betoveren.

 

Levensloop: van 12 oktober (14.30 uur) tot 13 oktober (14.30 uur)

Atlas College, Mosselerlaan 110

Inschrijving als teamlid: 10 euro

Supporters en sympathisanten: vrije toegang