De parel van september: Vollemaanwandeling

Onze stad grossiert niet alleen in cultureel en onroerend erfgoed. Ze koestert in haar schoot ook tal van evenementen, optochten en culturele blijvers die haar op de kaart hebben gezet en haar plaats daarop nog elke dag bevestigen. In zulke weelde loop je zelfs als Genkenaar weleens verloren. Daarom presenteren we je voor elke maand een parel in Genk: een verrassende tip voor een ontspannend bezoek of een leuke uitstap in onze stad.

 

September: De parel van Jos Poelmans: Vollemaanwandeling

Waarom wordt er gewandeld bij volle maan?

Jos: ’s Nachts openbaart zich in het bos een heel andere wereld. Alleen al de oriëntatie is ’s nachts helemaal anders. We zijn het gewoon om voornamelijk op onze ogen te vertrouwen. Dat moet je ’s nachts ten dele loslaten. Elke hoek van het bos lijkt dan hetzelfde. Dat is fascinerend. Ik vind het heerlijk om dat de wandelaars bij te brengen.

 

Hoe slaag je erin mensen wegwijs te maken in het donker?

Jos: Ik leer de wandelaars eerst dat ze hun ogen aan het donker moeten laten gewennen. Bij volle maan zie je veel meer dan je eerst vermoedt. Bovendien link ik graag naar hoe dieren kijken in het duister. Hun ogen zijn anders opgebouwd en ze zien minder kleuren, maar beter in het donker. Bovendien wemelt een donker bos van actieve dieren die je anders niet ziet of hoort. Denk maar aan de bosuil met zijn magnifieke roep. En ook herten en everzwijnen duiken op wanneer hun vijanden slapen: bij valavond en het krieken van de ochtend.

 

Vollemaanwandeling: zondag 15 september, van 20 tot 22 uur

Bezoekersonthaal Kattevennen

2 euro per persoon; 5 euro per gezin