De Wilde Wijzen: 13/11

Met het sociaal-artistiek theaterproject voor 55-plussers De Wilde Wijzen is professioneel theatermaker, regisseur en choreograaf Birgit Kersbergen niet aan haar proefstuk toe. Al 35 jaar speelt en maakt ze theater voor een zo breed mogelijk publiek. De persoonlijke inbreng van elke speler tekent deze bijzondere opvoering, die in Genk en Houthalen op de planken komt. Twee Genkse deelnemers lichten hun motivatie om mee te doen graag toe.

Vanuit een compleet andere invalshoek stapten Maria Petronciana en Sven Boeckx als acteurs in het project. Maria deed nooit eerder ervaring op met theater maken, Sven begon op zijn 14e met toneel en regisseert geregeld zelf. “De kracht van dit stuk schuilt in de persoonlijke verhalen en de verbeelding van elke acteur”, legt Birgit uit. “Eigenlijk begon ik voor de Wilde Wijzen met een wit blad, dat de spelers invulden.”

 

Oerkracht

‘Wat zijn voor jou Wilde Wijzen?’, wilde Birgit van de spelers weten bij de start van dit theaterproject. Horizon kreeg dezelfde vraag en dacht aan onconventionele wijze mensen die leven vanuit hun levenservaring. “Het is een vraag die de spelers meteen aan het denken zette. Iedereen kreeg de opdracht zijn gedachten daarover op papier te zetten en mee te brengen naar de eerste repetitie. Uit de verschillende antwoorden ontstond een bijzondere dynamiek die mee vormgaf aan het theaterstuk”, vertelt Birgit. “Voor mij herbergen wilde wijzen een oerkracht”, pikt Sven in. “Dit stuk viert de rijpheid die 55-plussers bezitten en toont dat wij niet zijn afgeschreven”.

 

Verborgen potentieel

De Wilde Wijzen groeide als toneelstuk vanuit het binnenste van elke speler individueel. Door middel van improvisatie tijdens de repetitie ontstaan onder begeleiding van Birgit theatrale scènes, die tot een poëtisch geheel gesmeed worden waarin licht, geluid, muziek en een sobere vormgeving een belangrijke rol spelen. Er wordt verteld, gezongen, samen bewogen en er is zeker ruimte voor humor! “Zelf kan ik niet zingen, dacht ik”, vult Maria aan. “Tot Birgit me zei dat iedereen kan zingen. Nu weet ik hoe heilzaam samen zingen is. Op verschillende vlakken werden we als spelers uitgedaagd om onze comfortzone te verlaten en ons over te geven aan het experiment. Die confrontatie met mezelf vond ik in het begin best moeilijk.”

 

Kwetsbaarheid als uitroepteken

Het resultaat is maar zo mooi dankzij de ruimte voor kwetsbaarheid. Die zorgde ervoor dat de deelnemers diep in zichzelf durfden zoeken naar emoties. “Een veilige omgeving is daarbij cruciaal”, weet Birgit. “Een verhaal dat al 50 jaar in mij zit, breng ik op het podium. Als verwerkingsproces kan dat tellen”, stipt Sven aan. “Vaststaat dat het publiek geprikkeld zal worden en mee wordt genomen in de emoties op de bühne.” Het eerder sobere decor helpt daar volgens Sven bij: “De kijker kan zijn fantasie de vrije loop laten en wordt niet opgesloten in het verhaal van de verteller.” Maria belooft een intieme setting waar gevoelens op een ingetogen wijze uitdrukking vinden. “Bovendien is een van de spelers een begenadigd moppenverteller. Ook daar is ruimte voor in dit stuk. Het leven bestaat tenslotte uit een lach en een traan”, besluit Birgit.

 

Kom kijken, luisteren en genieten

Woensdag 13 november, 19.30 uur

Schouwburg stadhuis Genk

3 euro per persoon (drankje inbegrepen)

Vooraf reserveren is noodzakelijk: 089 65 43 72 of sociaal.welzijn@genk.be

 

Kaarten zijn te verkrijgen op het balieplein van het stadhuis op

- maandag 4 november 2024 van 9 tot 12 uur

- dinsdag 5 november 2024 van 9 tot 12 uur