De Zen Car: elektrisch vervoer dat je kan delen

Gepubliceerd op donderdag 28 maart 2019 16.08 u.
Sinds kort kan je in Genk ook een elektrische wagen delen. De bestelwagen maakt deel uit van het voertuigenpark van stad Genk, maar na de uren kan iedereen hem lenen. Op 25 april is er een testdag op Thor Park waar jij bij kan zijn. Zaakvoerster Raïce Litaer test de wagen nu al even voor ons uit.
Raïce, je baat een interieurzaak uit in de Winterslagstraat. Waarom wil jij gebruikmaken van Zen Car?

Raïce: “Ik ga elke dag met de fiets werken. Mijn winkel ligt in de Winterslagstraat, dus waarom zou ik met de wagen komen? Nu hoef ik geen parkeerplaats te betalen. Maar omdat ik ook wel eens leveringen doe, heb ik soms een wagen nodig. Dus wil ik dit graag eens uitproberen.”

Hoe ben je tewerk gegaan om de Zen Car te lenen?

Raïce: “Ik heb mij eerst geregistreerd via de website. Je moet wel wat gegevens bij de hand hebben, zoals bijvoorbeeld je rijbewijsnummer. Eens ingeschreven, ontvang je een kaart per post. Daarna betaal je per uur of dagdeel.”

Ben je makkelijk vertrokken met deze wagen?

Raïce: “Goh, het is wel even wennen. Je moet de wagen openen met je kaart of de app. Daarna neem je in de wagen de kaart van de laadpaal en daarmee verwijder je de stroomkabel, die je meeneemt in je koffer. Als je het een keertje gedaan hebt, valt het allemaal wel mee. Ik ben niet gewoon om automatic te rijden maar het is wel zorgeloos rijden. En de stilte is zalig! “

Wat zijn de voordelen voor jou?

Raïce: “De laadruimte is groot. Je kan hier kleine tot middelgrote meubeltjes in kwijt. De auto ligt centraal en ik kan hem te voet komen halen. Maar wie verder woont, kan hier makkelijk z'n fiets kwijt of met de bus tot hier komen. Per slot van rekening: als je maar enkele keren per maand iets moet vervoeren, ben je zo goedkoper af dan met een eigen wagen. Een gemiddelde auto kost je per maand al snel 500 euro. Voor dit bedrag huur je de wagen 15 keer voor minstens 12 uur. Bovendien hang je hem hier terug aan de laadpaal, dus brandstof betaal je niet.”

BESCHRIJVING

Kangoo Z.E., 100 % elektrisch, automatic

2 zitplaatsen (chauffeur + passagier)

Handige zijschuifdeuren

Reikwijdte: 160 tot 180 kilometer

BESCHIKBAARHEID

Weekdagen: 18 uur tot 8 uur ’s morgens

Weekends: volledige dagen

STANDPLAATS

Station Genk-Centrum

HOE LID WORDEN?

inschrijven kan via de website van Zen Car

Betalen doe je na reservatie en voor je de auto instapt.

Gebruik de App voor je Smartphone. Handig!

KOM NAAR DE TESTDAG!

Op donderdag 25 april aan Thor Park

Inschrijven via Dienst Mobiliteit van stad Genk

MEER AUTODELEN?

In Genk kan je ook gebruik maken van 4 cambiowagens, met standplaats aan het station, Weg naar As (parking tegenover Shopping 1) en welzijnscampus Portavida (Weg naar As).