Gespreksavond ‘Begrensd/onbegrensd’: terugblik

Hoe kijken mensen met en zonder handicap naar elkaar? Kom je wel eens ergens binnen en merk je iemand op die ‘anders’ is, beperkt vanaf de geboorte of door ziekte of ongeval? Ben je iemand die dan blijft staren of heb je eigenlijk wel vragen? De Adviesraad voor Personen met een Handicap bracht acht Genkenaren samen die ‘anders’ zijn en het publiek mocht de vragen stellen. Joris Hessels, bekend van onder andere Expeditie Groenland en Taxi Joris, leidde de gesprekken in goede banen. De gespreksavond was een van de vele initiatieven in het kader van 50 jaar Adviesraad voor Personen met een Handicap.

Goede bedoelingen vallen niet altijd in goede aarde. Hoewel het dikwijls niet de bedoeling is, worden mensen met een handicap in het dagelijks leven regelmatig gekwetst. Ze ervaren barrières die hen een volwaardige deelname aan de samenleving verhinderen. En reacties en opmerkingen van mensen zonder handicap die van weinig begrip getuigen. Aangezien veel kwetsende opmerkingen niet bewust worden gemaakt, kan inzicht in elkaars gevoeligheden heel wat frustraties wegnemen.

Aan het woord

De ervaren gids Joris Hessels ontving daarom op 14 maart Genkenaren met heel uiteenlopende vormen van handicap voor een intrigerende inkijk in hun ervaringen. De deelnemers aan de gespreksavond leerden het verschil tussen hoe iets wordt gezegd en hoe het wordt begrepen. En hoe je daar het best mee omgaat zodat mensen met een handicap zich overal welkom voelen.

 

Hier kan je enkele foto's bekijken