Delegatie uit Francistown bezoekt Genk

Gepubliceerd op woensdag 4 juli 2018 14.45 u.
Van 3 tot 11 juli 2018 verwelkomt Stad Genk een delegatie uit zusterstad Francistown, Botswana.

Van 3 tot 11 juli 2018 verwelkomt Stad Genk een delegatie uit zusterstad Francistown, Botswana. Sinds 2004 hebben Genk en Francistown een zogenaamde stedenband. Sindsdien zijn er tal van projecten opgestart en werkbezoeken georganiseerd, met het oog op wederzijdse versterking van de lokale bestuurskracht.

De delegatie, die bestaat uit zes collega's uit Francistown, zal samen met Genkse collega's thema's als wijkontwikkeling, afval, onderwijs en gezondheidszorg bespreken.

Francistown vs. Genk

Francistown is na de hoofdstad Gaborone de grootste stad van Botswana. De stad ligt in het oosten, dichtbij de grens met Zimbabwe, en heeft een centrumfunctie voor de hele regio. De stad telt ongeveer 100.000 inwoners, maar de verwachting is dat het er over tien jaar 150.000 zullen zijn. De beweging naar meer decentralisatie in Botswana is de afgelopen jaren tot stilstand gekomen en zelfs omgekeerd: bevoegdheden die tot voor kort lokaal waren, zijn weer naar het nationale niveau verschoven.

Genk is nog een vrij jonge stad van ongeveer 66.000 inwoners en heel veel nationaliteiten. Net als Francistown heeft Genk geen deelgemeenten. Beide steden tellen een dertigtal wijken.

Francistown heeft net als Genk een mijnverleden, het is ook een stad met een enorme diversiteit. De schaalgrootte is min of meer vergelijkbaar.

Stedenband?

Een stedenband is gericht op leren en uitwisselen tussen politici, ambtenaren en civiele maatschappij, met als doel de bestuurskracht van beide steden te verbeteren en de lokale democratie te versterken. Dat gebeurt in wederzijds respect.