Dierenwelzijn krijgt een gezicht in Genk

Gepubliceerd op woensdag 27 oktober 2021 10.45 u.
Stad Genk wil dierenwelzijn meer onder de aandacht brengen. Tal van Genkse organisaties maar ook het stadbestuur zijn bekommerd om dieren. Samen richtte ze onlangs het overkoepelende netwerk ‘Beestig Genk’ op en maakt het stadsbestuur werk van een actieplan.
"Goed voor dieren, goed voor mensen"

‘Beestig Genk’, groepeert verschillende Genkse verenigingen die het opnemen voor dieren en mensen. De organisatie haalde eerder dit jaar met een goed onderbouwd plan een burgerbudget binnen van 100.000 euro. Ze investeren dit bedrag in één locatie waarin ze gaan samenwerken aan dierenwelzijn en aan mens/dier-projecten. “Het is hartverwarmend als je ziet wat mensen uit Genk al allemaal doen voor dieren”, vertelt een van de trekkers Riet Abrahams. Ze is medeoprichter van ‘vzw Beestig Wijs’, een vereniging die met honden werkt aan het mentale welzijn en zelfvertrouwen van jongeren.

"Er komt een aanspreekpunt voor vragen over dieren"

Riet heeft jaren gewerkt als vrijwilliger in het Dierenasiel en wil met het project ‘Beestig Genk’ terug de focus leggen op dierenwelzijn en initiatieven voor mens en dier. “Zo kunnen we onze expertise delen maar ook ons aanbod uitbreiden. Genkenaren krijgen via het digitaal infopunt een aanspreekpunt voor al hun vragen over dieren. Dieren maken immers deel uit van heel veel Genkse gezinnen. Ook zij verdienen aandacht. Binnenkort kunnen ze daarom bij ons terecht als ze zich zorgen maken over hun eigen huisdier, maar ook over andere dieren. We gaan ook nauw samenwerken met de Genkse dierenpolitie. En in een latere fase zullen we ook een educatief aanbod rond huisdieren aanbieden.”

"Dit actieplan is er voor alle dieren" 

Ondertussen maakt de stad ook werk van een actieplan. Dat is niet alleen gericht op huisdieren of vee, maar ook op in het wild levende dieren. Bij overlast willen we dit op een respectvolle diervriendelijke manier aanpakken. Denk aan sterilisatie van zwerfkatten of anticonceptie voor duiven. De stad bundelt ook haar krachten nu ook intern en stelt een medewerker aan die dit zal coördineren. Wordt vervolgd!

WIE IS ‘BEESTIG GENK’?

Beestig Genk, dat zijn tot nu toe 13 organisaties met een warm hart voor dieren:
vzw Dierenasiel Genk, vzw Xanuul, vzw Beestig Wijs, vzw Zorgranch Stappen, Pups and Play, Kattitude, Little Chinchilla, vzw Beestig Bezig, vzw BO, Hondenhotel Sprinkel, Harley’s Hondenshop, kattencafé MAU en Blindengeleidehondenschool Genk. Je vindt de partners terug op www.beestiggenk.be