'Doe es Genk'-kaart goed voor 4 miljoen euro omzet in 18 maanden

Gepubliceerd op woensdag 27 juli 2022 13.48 u.
Persbericht van 27 juli 2022

Iets meer dan anderhalf jaar na de lancering van de ‘Doe es Genk’-kaart blikt stad Genk terug op een succesvol verhaal. In minder dan achttien maanden registreerde de afdeling Economie meer dan 240.000 transacties wat goed is voor ruim 4 miljoen euro omzet voor de handelaars van Genk.

AFSLUITING RELANCEPLAN CORONA

Van de lancering van de nieuwe geschenkkaart maakte stad Genk meteen ook gebruik om een belangrijk deel uit het corona-relanceplan te realiseren, namelijk de lokale economie en de Genkse gezinnen financieel ondersteunen in de coronacrisis. Iedere inwoner van Genk ontving van de stad midden november 2020 een gepersonaliseerde ‘Doe es Genk’-kaart met daarop 45 euro, te besteden bij de Genkse handel en horeca. Voor deze actie trok de stad 3 miljoen euro uit.
Op 15 juli 2022, ruim achttien maanden na de lancering van het corona-relanceplan, zette de stad de actie stop. Het college van burgemeester en schepen beslist om het resterende bedrag te reserveren voor nieuwe acties in het kader van de ondersteuning van de lokale economie. “We stellen vast dat meer dan 95% van het beschikbaar gestelde bedrag van 3 miljoen euro effectief gebruikt is. We mogen dus spreken van een enorm succes,” stelt schepen Toon Vandeurzen.

UITEENLOPEND AANBOD

Ruim 430 handelaars, horecaondernemers en dienstverleners schreven zich in om de ‘Doe es Genk’-kaart te kunnen ontwaarden. Een greep uit de top twintig leert ons dat de ‘Doe es Genk’-kaart in uiteenlopende winkels gebruikt werd. Met stip op één vinden we Wara Shop in de Stalenstraat. “De ‘Doe es Genk’-kaart is een schitterend instrument om de lokale economie te ondersteunen. Bij Wara krijgen we deze geschenkkaarten dagelijks aangeboden. De afhandeling aan de kassa’s verloopt vlot en de uitbetaling van de geïnde bedragen volgt binnen de week. We hebben hier nauwelijks omkijken naar,” zegt Olivier Strauven, eigenaar van Wara Genk.
Daarnaast betaalden klanten van C&A, Proxy Delhaize op het Stadsplein en de twee vestigingen van Albert Heijn, maar ook van het Genker Plantencentrum, Standaard Boekhandel, Raineri, Drinkmarket Schellen, Schoenen Reyskens en boekhandel Malpertuis regelmatig met de ‘Doe es Genk’-kaart.

IDEAAL CADEAU

De ‘Doe es Genk’-kaart is het ideale geschenk voor een verjaardag, feestje, jubileum of de eindejaarsperiode. Met de verkoop van ruim 20.000 nieuwe ‘Doe es Genk’-kaarten voor een bedrag van goed 850.000 euro bevestigde de ‘Doe es Genk’-kaart haar waarde als geschenk bij diverse gelegenheden.
Tijdens de eindejaarsperiode van 2021 stimuleerde stad Genk Genkse bedrijven en instellingen daarenboven om de ‘Doe es Genk’-kaart aan te bieden aan hun. “De stad bood bij aankoopschijf van € 250, € 500, € 1.000 of € 5.000 aan geschenkkaarten een extra ‘Doe es Genk’-kaart aan, die ingezet kon worden voor een drink of etentje met de medewerkers of het team in een Genkse horecazaak. Op deze wijze sloegen we twee vliegen in één klap,” legt schepen Toon Vandeurzen uit. De bedrijven en instellingen kochten in de eindejaarsperiode 2021 voor ruim 95.000 euro ‘Doe es Genk’-kaarten om te schenken aan hun medewerkers of klanten. Stad Genk herneemt de actie in de eindejaarsperiode van 2022.

VOLGENDE STAPPEN

Ondertussen werkt de stad, samen met CVV, verder aan nieuwe toepassingen voor de ‘Doe es Genk’-kaart. “We denken onder andere aan het gebruik van de kaart als betaalmiddel op stedelijke evenementen,” zegt burgemeester Wim Dries. “We onderzoeken ook op welke wijze de ‘Doe es Genk’-kaart gebruikt kan worden om online betalingen uit te voeren op de webshops van onze Genkse handelaars- en horecaondernemers. Daarnaast bekijken we samen met hen hoe we de ‘Doe es Genk kaart’-kunnen uitbreiden met een getrouwheidsprogramma. De aangesloten handels- en horecaondernemers krijgen binnenkort de kans om via een online bevraging aan te geven op welke wijze we de ‘Doe es Genk’-kaart nog kunnen versterken. We zetten volop in op digitalisering en maken zo van Genk een slimme stad!”

Graag een ‘Doe es Genk’-kaart cadeau geven? Bestel hem online via www.doeesgenk.be.
De ‘Doe es Genk’-kaart is ook te koop aan de balie Ondernemen en werken in het stadhuis (op afspraak), aan de snelbalie in het stadhuis (zonder afspraak) en aan het bezoekersonthaal op C-mine (zonder afspraak). Grote bestellingen kunnen geplaatst worden via geschenkbon@genk.be